“Vampir kelebek”, çay üreticisini mağdur ediyor. Derekaya: Kelebeğin kalıntılarının suya karışması insanlar üzerinde kanserojen etki yaratabilir

Karadeniz’de ‘vampir kelebek‘ tehdidi büyüyor

BURCU CANSU burcucansu@birgun.net @burcu_cansu

Doğu Karadeniz bölgesini tehdit eden ‘vampir kelebekler”in yaşam alanlarının giderek genişlemesi, sahil kesimlerden hızla yüksek bölgelere doğru çıkmaya başlaması ve sayılarında yaşanan artış tedirginlik yarattı.
Biyolog Ahmet Süha Derekaya, kelebeğe benzediği ve yumuşak bitkilere yapışıp öz sularını emerek beslendiği için halk arasında “vampir kelebek” olarak adlandırılan Ricania simulans türü böcekle ilgili dikkat çekici açıklamalarda bulundu.

“Suya karışan bu böcek klor ile temas ettiğinde bölgede yüksek olan kanser oranını artıracaktır” diyen Derakaya, vampir kelebek ile ilgili bir an önce mücadele başlatılması çağrısında bulundu.

Deniz doldu böcekler arttı
Vampir kelebeklerin Gürcistan’dan Türkiye’ye taşındığını belirten Derekaya, şunları söyledi: “Gürcistan’da yarattığı tahribat bizdeki kadar vahim boyutlarda değil. Orada bizdeki kadar büyük bir ekolojik kıyım olmaması önemli bir etken. Denize dolgu yapılması, fabrika atıklarının ve evsel atıkların denize dökülmesi, HES’ler tahbibatın boyutlarını artırdı. Bölge halkı bu böcekleri yiyen atmaca, bıldırcın, serçe ve karakuş gibi kuşları avlıyor. Bu kuşlar ortadan kaltığında böcekler hızla çoğalabiliyor. Buna ek olarak eskiden bölge halkı çay bahçelerinin yanındaki bostanlarında sarımsak, soğan yetiştirirdi. Böceğin gelmesini engelleyen bu ürünler de artık yetiştirilmiyor. Eskisi kadar tavuk da beslenmiyor. Durum böyle olunca da böcekler engelennemez bir hızla çoğaldı ve çay üreticilerinde ciddi sorunlara sebep oldu. Sadece çay da değil, bu böcek kivinin, çayın, incirin, yabani böğürtlenin, meyve ve sebzenin özsuyunu emerek kuruttu.”

Mücadele başlamalı
Bu böcek ile ilgili asla bir kimyasal mücadele başlatılmaması çağrısı yapan Derekaya, “Ekolojik mücadeleden bahsediliyor fakat Türkiye bu konuda çok geç kaldı. Işın ile mücadele edilmelidir. Ultraviyole ışınları ile bu böceklerin üreme alanlarına müdahale edilmelidir. Devletin ilgili kurumları bu konuda daha fazla geç kalmadan faaliyete başlamalıdır” dedi.

Derekaya, uyarılarını ve önerilerini şöyle sıraladı: “Çayın toplanması esnasında bitkiye yapışan bu kelebeğin fabrikadan doğrudan sofralarımıza taşınma tehlikesi de var. Bu böceğin şebeke suyuna karışmaması mümkün değil.”