Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’a yönelik tuhaf açıklamalarını sürdürüyor. Bu kez de müsilajın nedenlerinden birinin Marmara’da sıra bekleyen gemiler olduğunu iddia eden Bakan, Kanal İstanbul’la buna çözüm getireceklerini öne sürdü.

Karaismailoğlu'na göre Marmara’da bekleyen gemiler müsilaja neden oluyor; Kanal İstanbul çözecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kanal İstanbul’a yönelik bilim dışı açıklamalarına devam ediyor. Daha önce proje ile müsilaj arasında bir bağlantı kuran ve tepki alan Bakan, bu kez de farklı bir bağlantı kurarak Kanal İstanbul’u övdü.

Karaismailoğlu, AKP Gençlik Kolları Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına katılarak, Kanal İstanbul projesine ilişkin konuştu.

Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin detaylara değinen Karaismailoğlu, "45 kilometre uzunluğunda olacak Kanal İstanbul, hem çevreci hem de ekonomik katkısı olacak alternatif su yoludur. Kanal İstanbul güzergahının yüzde 78'i doğal su yatağı. Diğer kalan yüzde 22'lik kısımda da ciddi bir toprak hareketi olacak" dedi.

Gelişen dünya ticaretinden Kanal İstanbul sayesinde alacakları payı artırmayı planladıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Şu anda dünyadaki ticaret hacmi yük olarak 12 milyar ton. Bunun 1,7 milyar tonu Karadeniz havzasında dolaşıyor. Bu yükün miktarı 2030'da 25 milyar tona, Karadeniz etrafında ise 3,5 milyar tona çıkacak, ardından 2050'de 95 milyar ton, 2100 yılında da 150 milyar tona çıkması bekleniyor. Karadeniz'deki bu ticaret ağının tek çıkış noktası İstanbul Boğazı. Bizim bu ticari hareketliliğe hazır olmamız gerekiyor. 2030'da Karadeniz'de oluşacak 3,5 milyar tonluk ve ardından daha da büyüyecek ticarette Türkiye'nin söz sahibi olması gerekiyor. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı'nın güvenliği ile Uzak Doğu ve Batı arasında şu anda 710 milyar dolar olan ve sürekli büyüyen ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gereklidir. Çünkü Türkiye, bu ticaretin tam ortasındadır.”

Bakan, sözlerinin devamında ise Marmara Denizi’ndeki müsilajın sebeplerinden birinin Boğaz’dan geçmek için sıra bekleyen gemiler olduğunu öne sürdü: “Bugün onlarca gemi, Marmara Denizi'nde Boğaz'dan geçmek için sıra bekliyor. Onların Marmara Denizi'nde yarattığı kirlilik, egzoz emisyonlarıyla çevre kirliliğine neden olması, şu anda konuştuğumuz müsilajın nedenlerinden bir tanesi. Denizdeki kirlilik, hareketsizlik ve deniz suyundaki sıcaklıkta burada her gün bekleyen onlarca geminin etkisi var."

Her geçen yıl artan gemi sayılarının denizlerde kirliliği artıracağına dikkati çeken Karaismailoğlu, bu durumun İstanbul Boğazı'nın güvenliğini daha çok tehdit edeceğini, lojistikte zaman-maliyet sorunları oluşturacağını söyledi.

Kanal İstanbul’un zemininin beton olacağı yönündeki iddialara da cevap veren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"Kanalın zemini doğal taban olacak. Sadece belli bölümlere sızdırmaz taban yapacağız. Geçmişte Boğaz Köprüsü'ne karşı çıkanlar bugün Kanal İstanbul'a da karşı çıkan zihniyetti. Bugün Boğaz Köprüsü'nden 200 bin araç, ikinci köprüden 250 bin araç, üçüncü köprüden de 100 bine yakın araç geçiyor. O köprüler yapılmasaydı İstanbul trafiğini düşünebiliyor musunuz? Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu zihniyete karşı, bıkmadan aynı iradeyi göstererek bu büyük projeleri yapmaya devam edeceğiz."