Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerinde ardından 8 Şubat'ta sosyal medyanın kısıtlanmasına ilişkin, "Gerekli bir durum vardı ki yapıldı. Yanlış bir karar olsa zaten yapılmazdı" savunmasını yaptı.

Karaismailoğlu'ndan 'depremde bant daraltma' savunması: Gerekli bir durum vardı ki yapıldı!

HABER MERKEZİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından sosyal medyanın kısıtlanması hakkında açıklamalarda bulundu.

Habertürk'te dün Mehmet Akif Ersoy'un sorularını yanıtlayan Karaismailoğlu, bant daraltma uygulamasına ilişkin "Mahkemeye intikal etmiş bir konu. Arkadaşlarımız orada savunma yapıyor. Gerekli bir durum vardı ki yapıldı. Yanlış bir karar olsa zaten yapılmazdı. Sonuçta yapılması gereken konuydu. Teknik olarak izahı vardı" ifadelerini kullandı.

Bant daraltma uygulamasının nedeni sorulan Karaismailoğlu, "Olağanüstü bir afet durumu var. Orada böyle bir şey yapılması gerekiyordu demek ki. Tabii ki güvenlikte olur. Sosyal medya üzerinden bir sürü olumsuzluklar yaşamıştık" savunmasını yaptı.

"Zaten yargıya intikal etti, orada gerekli açıklamalar yapıldı" diyen Karaismailoğlu, mahkeme sürecinin devam ettiğini belirtti.

Kısıtlamanın ne kadar sürdüğü sorulan Karaismailoğlu, "Ne kadar sürdü? Biz tamamen afetin içindeydik. Bant daraldığı daha sonra haber verildi. Enkazların içinde olduğumuz için o süreci hızlı takip edemedik zaten" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin ardından 8 Şubat'ta sosyal medyaya kısıtlama getirilmişti.

Büyük tepki çeken karara ilişkin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz" tepkisini göstermişti.

Öte yandan CHP, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Fahrettin Altun, Ömer Abdullah Karagözoğlu, Ömer Fatih Sayan ve Adil Karaismailoğlu hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Suç duyurusunda, "Felaketin yaşandığı 06.02.2023 tarihinden bugüne sosyal ağlarda yapılan provokatif paylaşımların münferit nitelikte ve oldukça az sayıda olduğu ve halkın bu noktada duyarlı hareket ederek gerekli paylaşımlar haricinde felaketle ilgili düşüncelerini dahi içeren paylaşımlar yapmadığı bilindiği halde iktidarın bu süreçte sadece kendi yönetimsel gücünü koruma kaygısı güderek halkın çaresizlik içinde iletişime duyduğu ihtiyacın görmezden gelinmesi kabul edilemez bir durumdur" ifadelerine yer verilmişti.

"Bu süreç içerisinde haberleşmenin engellenmesi ve kimi kamu görevlisi veya personel için görevi kötüye kullanma suçunun fiilleri sonucu oluştuğu sabittir" denilen suç duyurusunda, "İlgili kişilerin tipe uyan bu fiillerinden ötürü Türk Ceza Kanunu içerisinde yer alan ilgili maddeler çerçevesinde cezalandırılmaları gerekmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.