DERSİM'in Çemişgezek İlçesi'nde 14 yıl önce çıkan çatışmada yaşamını yitiren 24 kişinin gömüldüğü toplu mezar kazıları dün de sürdü.

DERSİM'in Çemişgezek İlçesi'nde 14 yıl önce çıkan çatışmada yaşamını yitiren 24 kişinin gömüldüğü toplu mezar kazıları dün de sürdü. Çemişgezek Jandarma Karakolu'nun bahçesinde yapılan kazıda 7 kişiye ait olduğu belirtilen kemiklere ulaşıldı.
Dersim'in Çemişgezek İlçesi'nde 11 Nisan 1997 tarihinde Aliboğazı kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren ve PKK'li oldukları belirtilen 24 kişinin gömüldüğü toplu mezarda kazı çalışmaları dün de sürdü. ANF'nin haberine göre Savcılık ve Adli Tıp uzmanlarının eşliğinde 3 ayrı noktada devam eden kazılar Çemişgezek Jandarma Karakolu'nun bahçesinde yoğunlaştırıldı. Kazının yapıldığı Yolçatı Köyü ve 7 kişinin kemiklerine ulaşılan Gözlüçayır yolundaki kazılar ise durduruldu.
Jandarma Karakolu'nun bahçesinde yoğunlaştırılan kazılarda ise şu ana kadar 7 kişiye ait olduğu belirtilen kemiklere ulaşıldı. Bir kişiye ait kafatasının bulunamadığı, 2 kişinin de kafataslarının parçalandığı belirtildi. Diğer cenazelere ilişkin ise kol ve ayak kemiklerinin bulunmadığı kaydedildi. Kazılan yerde herhangi bir elbiseye rastlanılmaması ve kemiklerin iç içe olması görgü tanıklarının verdiği "cenazelerin çıplak bir şekilde aynı çukura gömüldüğü" bilgilerini doğrulatıyor.

Çatak’taki toplu mezar için İHD’den dilekçe

İNSAN Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi tarafından Van'ın Çatak İlçesi'nde 1998 yılında kolluk kuvvetleriyle PKK'liler arasında çıkan çatışmada öldürülen 26 PKK'liye ait olduğu ileri sürülen toplu mezarın açılması için ilk girişim yapıldı. PKK'lilerin aileleri, avukatları aracılığıyla Çatak Cumhuriyet Savcılığına, toplu mezar olduğu iddia edilen yerden kemiklerin çıkarılıp DNA testi yapıldıktan sonra kendilerine teslim edilmesi için dilekçe verdi.
Çatak'taki çatışmada öldürülen PKK bölge sorumlusu Abdullah Malgaz'ın Şırnak'ın Cizre’de oturan ailesinin başvurusu üzerine, 16 gün önce İHD Van Şubesi bir heyet oluşturarak çatışmanın olduğu Çatak İlçesi Görentaş Köyü Badılğali Yaylası'na gitti. Bölgede incelemeler yapan İHD Van Şube Sekreteri Sami Görendağ, Malgaz ailesinin derneğe başvurusu üzerine Görentaş köyü kırsalında 26 PKK'linin öldürüldüğü toplu mezarı yaptıkları araştırmalar sonucu bulduklarını söyledi.