Anayasa Mahkemesi, 2013 yılında Mersin'de polis tarafından karakolda feci şekilde darp edilen 8 yaşındaki çocuğa ilişkin davada, başvurucuya 100 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti. Eziyet yasağının ihlal edildiğine hükmeden yüksek mahkeme, yeniden yargılama kararı verdi. Kararın gerekçesinde, "Ulaşılan bu sonucun bu tür olaylara karışan kamu görevlilerine hoşgörü ile yaklaşıldığı izlenimini uyandırdığı ve bu tür fillere eğilimi olan görevlileri cesaretlendirebileceği gibi bireylerin bu kapsamda devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerini de zedeleyebileceği açıktır" denildi.

Karakolda 8 yaşındaki çocuğa dayağa 100 bin TL tazminat: Eziyet yasağı ihlal edildi

HABER MERKEZİ

Anayasa Mahkemesi (AYM) 2013 yılında Mersin Siteler Karakolu’nda yaşanan ve o dönem 8 yaşında olan D.Ö., isimli çocuğun polis memuru O.D., tarafından darp edilmesine ilişkin davayı karara bağladı. AYM, D.Ö'ye 100 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

2013 yılında yaşanan olayda, 2005 doğumlu D.Ö., ders çalışmak için Mersin İl Emniyet Müdürlüğünce ilkokul çağındaki çocukların bilgisayar ve internet ihtiyaçlarını karşılamaları ve ödevlerini yapmaları için Siteler Karakolu’nda kurulan bilgisayar ve çalışma salonuna gitti. Karakolun önünde arkadaşı M. ile kavga eden D.Ö., Karakol önünde nöbet tutan polis polis memuru O.D. tarafından darp edildi.

İddianameye göre, söz konusu polis, çocuğu ekip aracında ve karakolun mutfağında da feci şekilde darp etmeye devam etti. Çocuğu zırhlı bir araca alarak bilmediği bir yere götüren polis, çocuğu yaklaşık iki saat araç içinde tuttu. Yine iddianamede yer alan bilgiye göre, olayı öğrenen ve karakola giden anne, çocuğunu teslim alamadı. Yaklaşık iki saat sonra çocuk polisler tarafından eve götürüldü. Gece rahatsızlanan çocuk sabah sivil polisler tarafından Mersin Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi’ne götürüldü. Burada bir hafta boyunca yatarak tedavi gördü.

"YARALANMA BASİT TIBBİ MÜDAHALE İLE GİDERİLEBİLECEK ŞEKİLDE DEĞİL"

Daha sonra devam eden süreç sonunda hazırlanan raporlarda şu tespitler yapıldı:

• Maruz kaldığı fiziksel istismar olayına bağlı olarak kronik travma sonrasında stres bozukluğu geliştiği ve ruh sağlığının bozulmuş olduğu,

• Yaşamını tehlikeye uğratmadığı, yaralanmasının basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde olmadığı, yönünde raporların düzenlendiği anlaşılmıştır.

KAMERA KAYITLARININ BULUNMADIĞI ÖNE SÜRÜLDÜ

İddianamede ayrıntılarıyla anlatılan olayın kovuşturma aşamasında, gerek karakolda, gerek dış mekanlardaki hiçbir kamerada olay anına ilişkin görüntü bulunamadığı ileri sürüldü.

Mahkeme, 5 yıl sonra 2018 yılında verdiği kararda polis memuru O.D.’nin kasten yaralama suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. 3 polis hakkında ise kamu görevlisinin suçu bildirmemesi suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verilmesine karar verildi. Bu cezalar da ertelendi. Aile, karara yaptığı itiraz reddedilince Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu.

AYM'DEN İHLAL KARARI

Anayasa Mahkemesi inceleme sonunda, eziyet yasağının maddi ve usul boyutunun ihlal edildiğine hükmetti. Karar, yeniden yargılama yapılmak üzere Mersin 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

"DEVLETE VE ADALET MEKANİZMALARINA OLAN GÜVENLERİNİ DE ZEDELEYEBİLECEĞİ AÇIKTIR"

Yüksek Mahkeme şu tespit ve değerlendirmelerde bulundu:

İlk derece mahkemesinin kötü muamele faili O.D. hakkında hapis cezasına ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılması (HAGB) kararı sonucunda deneme süresi içinde suç işlememesi hâlinde bu ceza vaki olmamış sayılarak adli ve memuriyet siciline yansımayacaktır. Verilen bu karar cezanın infazının ertelenmesinden daha güçlü bir etkiye sahiptir ve sanığın cezadan muaf tutulması ile sonuçlanmaktadır.

Ulaşılan bu sonucun bu tür olaylara karışan kamu görevlilerine hoşgörü ile yaklaşıldığı izlenimini uyandırdığı ve bu tür fillere eğilimi olan görevlileri cesaretlendirebileceği gibi bireylerin bu kapsamda devlete ve adalet mekanizmalarına olan güvenlerini de zedeleyebileceği açıktır. Buna göre somut olayda sanık O.D. hakkında HAGB kararı verilmesinin eziyet yasağının maddi ve usul boyutunu ihlal ettiğine karar verilmesi gerekir."