Sultanbeyli’deki polis karakolunda H.T., üç polis ve bekçi tarafından tuvalette darp edildi. BirGün’ün ulaştığı kamera kayıtlarında, H.T.’nin zorla tuvalete sokulduğu ve ardından sendeleyerek çıktığı görülüyor.

Karakolda dayak ve işkence

İsmail ARI

İstanbul Sultanbeyli’deki Ahmet Yesevi Polis Karakolu’nda geçen yıl gözaltına alınan yurttaşların darp edildiği ortaya çıktı. Sultanbeyli’de ağabeyi F.T. ile yürürken bekçilerin GBT kontrolüne giren 21 yaşındaki H.T., mahkemeye katılmadığı iddiasıyla hakkında yakalama kararı olduğu belirtilerek bekçiler tarafından gözaltına alındı. Polis aracında boğazının sıkıldığı ve kendisine yumruk atıldığını belirten H.T. karakolda da darp edildi.

ZORLA TUVALETE SOKTULAR

BirGün’ün ulaştığı Ahmet Yesevi Polis Karakolu’nun güvenlik kamerası görüntülerinde bekçilerin H.T.’yi tuvalete doğru götürdüğü ve polislerin de H.T.’nin abisi F.T.’yi başka bir yöne götürdüğü görülüyor. Ardından da kamerada kim olduğu belli olmayan bekçi ve E.M. isimli polis, H.T.’yi direnmesine rağmen zorla tuvalete sokuyor. Bu sırada 10’dan fazla polis ve bekçi tuvalet önünde H.T.'yi tuvalete girmesi için itekliyorlar, daha sonra da yaşananları izliyorlar. Bu esnada F.T. de yaşanan kargaşayı görerek kardeşinin zorla sokulduğu tuvalete doğru koşuyor.

Polislerin F.T.’yi tuvaletin kapısına yakın bir mesafede tuttukları ve kamerasız alan olan tuvalette yaşananları izlettiği görülüyor. Yaklaşık iki dakika sonra da zorla tuvalete sokulan H.T.’nin yine ters kelepçeli ve bir polisin kolunda sendeleyerek tuvaletten çıktığı görülüyor. Sağ ayağının üstüne basamadığı anlaşılan H.T. yürümekte de güçlük çekiyor. Kameranın açısından çıkan H.T. ve ağabeyi F.T. nezarethaneye götürülüyor. Burada F.T.’nin kelepçesi çıkarılırken H.T.’nin kelepçesi ise çıkarılmıyor.

TELEFONLA VİDEO ÇEKTİLER

İki cep telefonu olduğu belirten F.T. ise polisin karakola getirdiği esnada fark etmediği ikinci cep telefonuyla nezarethanede olanları video çekerek kayıt altına alıyor.

F.T.’nin çektiği videoyla kendi ellerini ve nezarethanedeki bir başka şahsı göstererek “Bizim ellerimiz kelepçesiz, kardeşimin ellerini bilerek sıktılar kelepçeyle ve elleri moraracak hale geldi artık. Üzeri sırılsıklam, yerler de sırılsıklam, tuvalette ıslattılar” dediği anlaşılıyor.

Yine F.T.’nin nezarethanede çektiği bir başka videoda ise H.T.’nin “Ahmet Yesevi Polis Karakolu’nda ıslatılarak dayak" dediği anlaşırken H.T.’nin üzerinin ıslak olduğu da net bir şekilde görülüyor.

Gözaltı sırasında bekçi ve polisler tarafından hakarete uğradığını ve darbedildiği belirtilen H.T. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde kendisini tuvalete sokan polisler tarafından ıslatılarak dövüldüğünü anlatan H.T., “Karakola girdiğimizde beni zorla tuvalete sokarak musluk hizasında yatmamı istediler. Yere yatmak istemeyince beni tekmeleyerek zorla yere yatırdılar. Tuvaletteki musluğu kırarak suyla her tarafımı ıslattılar. Tekmeleyerek işkence yaptılar. Saçlarımı çekerek zorla ağzıma su doldurmak istediler. Karakoldaki kameralar incelendiğinde tuvalete ellerim ters kelepçeli şekilde zorla sokulduğum görülecektir. Şahsıma işkence yapanlardan şikâyetçiyim” ifadelerini kullandı.

F.T. de darbedildiğini belirterek “Her iki bekçi de bana ve kardeşime küfür etti. Bizi karakola götürürken darbettiler. Ben karakolda darbedilmedim ama kardeşim karakolun tuvaletinde dövüldü. Polis ve bekçiler ben nezaretteyken ‘Bu işi nasıl yapacağız’ diye konuşuyorlardı” ifadelerini kullandı. Ancak, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, H.T.’nin ve F.T.’nin şikâyetine ilişkin “Kovuşturma yapılmasına yer olmadığı dair” karar verdi.

POLİSLER DE ONLARDAN ŞİKâYETÇİ OLDU

H.T. hakkında daha sonra M.E. isimli polis memurunun şikâyeti üzerine “Kamu malına zarar verme, görevi yaptırmamak için direnme ve kamu görevlisine hakaret ve tehdit” suçlarından dava açıldı.

H.T.’ye GBT kontrolü yapan bekçilerden olan E.Y. de polis memuru M.E.’nin verdiği ifadenin bir benzerini vererek hem H.T.’den hem de F.T.’den şikâyetçi olduğunu belirtti.

İstanbul Anadolu 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 24 Mart’ta H.T ve F.T. hakkında beraat kararı verildi.

YASAL İŞLEM BAŞLATILMALI

H.T. ve F.T.’nin babası A.Y.T. ise BirGün’e yaptığı açıklamada, “Oğluma işkence yapan polis memurlarından birisi olan, M.E isimli polis memuru oğlumdan şikâyetçi olmuştu, tuvaletteki musluğu kırarak devlet malına zarar verdi diye. Oğlum polisin şikâyeti üzerine 3 ay denetime tabi olarak, abisiyle beraber imza atmaya gitti karakola. O zaman işkence yapmak için oğlumu tuvalete polislerin zorla soktuğu kamera kayıtları elimizde yoktu. Daha sonra kamera kayıtlarına ulaştık, kamera kayıtlarında tuvalete elleri arkadan kelepçeli olarak birkaç tane polis tarafından zorla sokulurken, işkence yapan polislerden birisi olan M.E.’nin oğlumu yakasından tutarak zorla tuvalete doğru çektiği ispatlandı, oğluma iftira atıldığı için mahkeme beraat kararı verdi” dedi.

Polisler hakkında yasal işlem yapılması gerektiğini ve kamera görüntüleriyle birlikte tekrar polisler hakkında şikâyetçi olacaklarını belirten A.Y.T. sözlerini şöyle tamamladı: “Emniyet Genel Müdürlüğü’nden müfettişin görevlendirilerek işkence yapan polisler hakkında yasal işlemlerin yapılmasını talep ediyorum.”