Belçika’da 23 yaşındaki göçmen İbrahim Barrie’nin gözaltına alındığı karakolda hayatını kaybetmesi üzerine eylemler yapılıyor.

Karakolda ölen göçmen için adalet çağrısı


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 9 Ocak’ta sokağa çıkma yasağına uymadığı için gözaltına alınan 23 yaşındaki Güney Afrikalı göçmen İbrahima Barrie’nin karakolda ölmesi üzerine adalet eylemleri başladı.

Kentin kuzeyindeki tren istasyonu civarında bulunan karakolun önünde insan hakları aktivistlerinin düzenlediği eyleme polis müdahale etti. Bunun üzerine polis karakolunun girişi ve bir polis aracının ateşe verildiği protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı. Dün de karakol önünde bir grup eylem düzenlerken yetkililerin İbrahima Barrie’nin akıbetine ilişkin açıklamaları da tansiyonu yükseltti.

POLİSLER GÖREVDE

Belçika İçişleri Bakanı Annelis Verlinden’in toplumsal öfkeyi yatıştırmak yerine, “Polisin kusurlu davranışı tespit edilirse gerekli adımları atarız. Bu nedenle yapılan eylemlerin hiçbir gerekçesi bulunmuyor” açıklaması yapması tepkiyi artırdı. Eylemcileri suçlayan Verlinden, “Kamu malına zarar verme, kundaklama, polise taş atma gibi eylemler kabul edilemez. Görülmüş şeyler değil” ifadelerini kullandı.

Brüksel’in kuzeyindeki tren istasyonu yakınında gözaltına alınan İbrahima Barrie’nin yakınlardaki karakola götürdükten sonra bilincini kaybettiği ve götürüldüğü hastanede hayatını kaybettiği açıklanmıştı. Gencin ölümü hakkında savcılık soruşturma başlatmış ancak Barrie’ye ne olduğu açıklanmamış ve o esnada görevde olan polisler hakkında işlem başlatılmamıştı.