Sivas Katliamı’nın 19. yıldönümü İstanbul Kartal’da ÖDP, TKP ve Halkevleri tarafından “Gericiliğin ve karanlığın üzerine yürüyoruz”...

ÖZGÜR CAN YOLCU

Sivas Katliamı’nın 19. yıldönümü İstanbul Kartal’da ÖDP, TKP ve Halkevleri tarafından “Gericiliğin ve karanlığın üzerine yürüyoruz” sloganıyla düzenlenen bir mitingle anıldı. Binlerce kişinin katıldığı mitingde katliam zanlılarını “kollayan” AKP’den mutlaka hesap sorulacağı belirtildi.

Kartallı Kazım Meydanı’ndan önceki gün akşam saatlerinde bir araya gelen binlerce kişi buradan Kartal Meydanı’na  yürüdü. Sivas’ta katledilen aydınlar için bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitingde ilk konuşmayı Türkiye Komünist Partisi Merkez Komite Üyesi Aydemir Güler yaptı. 19 yıldır katliamın hesabının, yoldaşlarının, aydınların hesabının sorulamadığını belirten Güler, buna karşın yas tutmayacaklarını mutlaka hesap sorulması gerektiğini belirtti. Güler, Sivas’ta yakanların AKP’yi kuranlar olduğunu ve AKP’den bu katliamın hesabının sorulacağını ifade etti.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Başkanı Avni Gündoğan ise 19 yıl önce Sivas’ın karanlık yüzünün aydınlık yüzüne saldırdığını belirterek, Sivas Katliamı’nın bugünün aynası olduğunu söyledi. Katliamı yapanların bugün sahte bir şekilde ağlayanlar olduğunu belirten Gündoğan, ağlayan bu isimlerin birisinin Pensilvanya’da birisinin ise Mecliste olduğunu dile getirdi. Kendileri bitti demeden bu katliamın davasının bitmeyeceğine değinen Gündoğan, AKP iktidarında ne Alevilere ne de Kürtlere yer olmadığını buna karşın hükümetin Suriye dendiğinde zil takıp oynadığını söyledi. Gündeoğan son olarak “ferman padişahınsa sokaklar elbet bizim olacak” dedi.

'MUTLAKA KAZANACAĞIZ'
Gündoğan’ın ardından son olarak kürsüye çıkan Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy ise "Katliamın haklarını isteyenleri sindirmek için yapıldığını ancak geçen on yılda halkların sinmediğini, teslim olmadığını" söyledi. 19 yıldır Alevilerin, sosyalistlerin ve ilericilerin bu davanın peşini bırakmadığını belirten Ersoy, katliamın yaratıcılarının bugün iktidarda olduğuna dikkat çekti. Ersoy konuşmasını "Son sözü biz söyleyeceğiz. Direneceğiz, yeneceğiz ve mutlaka kazanacağız” sözleriyle bitirdi. Ersoy’un konuşmasının ardından mitinge destek sunan sanatçılardan, Nevzat Karakış, Ender Yiğit, Mercan Erzincan, Ufuk Karakoç ve Hilmi Yarayıcı türküleriyle ve şiirleriyle sahne aldılar.

Zonguldak’ta isyan vardı

Sivas’ta yakılarak katledilen 35 aydın Zonguldak’ta da anıldı. Zonguldak Demokrasi Platformu’nun Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesinde düzenlediği anma etkinliğine gazetemiz yazarı Atilla Aşut da katıldı. Aşut şunları söyledi: Yeni Sivasların bir daha yaşanmamasını diliyoruz. Olayları kışkırtan Cafer Erçakmak ölünceye kadar yakalanamadı. Belediye Başkanı Temel Karamolaoğlu milletvekili oldu. Saldırganların avukatları milletvekili oldular. Nusret Demirağ DGM’si davalıları koruma adına her şeyi yaptı” dedi. Aşut olayları önceden planlayanlar olduğu açık ancak devletin ve yöneticilerin basiretsizliği de ortada diyerek yaşananları özetledi.