Taksim Gezi Parkı’nda başlayan ardından özgürlük ve eşitlik talebiyle tüm ülkeye yayılan Gezi Direnişi 7 yaşında. Taksim Dayanışması’ndan Tayfun Kahraman “Gezi Direnişi bu coğrafyanın demokrasi tarihine not düşülecek bir direniş” dedi

Karanlık gider Gezi kalır

HABER MERKEZİ

İktidarın rant, talan ve baskıcı politikalarına karşı Taksim Gezi Parkı’nda başlayan Gezi Direnişi 7 yaşında. Ülke tarihinin en kitlesel direnişi olan Gezi’deki protestolar yedi yıl önce bugün polisin Gezi Parkı’na sabaha karşı baskın düzenlemesiyle başladı. Parkı korumak için binlerce kişinin Gezi’ye akın etti.

POLİS ÇADIRLARI YAKTI

Tam 7 yıl önce bugün polis, Gezi Parkı’na sabaha karşı 05.00’da baskın düzenledi. Polis, ağaçları korumak için parkın içinde çadırlarda kalarak nöbet tutan eylemcilere önce biber gazıyla müdahale etti, ardından da eylemcilerin içinde uyudukları çadırları ateşe verdi.

Polis çadırların eylemciler tarafından yakıldığını iddia ettiyse de çekilen görüntülerde çadırların polis ve zabıta tarafından yakıldığı açıkça görülüyordu. Çadırların sosyal medyada yayınlanan yakılma görüntüleri büyük bir infiale yol açtı. Yapılan eylem çağrıları sonunda gün boyunca Gezi Parkı ile Taksim Meydanı’nda toplanan binlerce kişiye polis müdahele etti. Gün içerisinde Taksim’de eylemler sürerken, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Topçu Kışlası’nın yapımına onay veren kararı iptal etti.


OK YAYDAN ÇIKTI

Akşam saatlerinde Taksim’e ulaşan füniküler ve metronun kapatılmasına, otobüslerin iptal edilmesine rağmen kalabalık daha da büyüdü. Polis, Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nı kapattı ve parka yaklaşmaya çalışan kalabalığa biber gazıyla saldırdı. On binlerce kişi İstiklal Caddesi, Osmanbey, Sıraselviler ve Tarlabaşı yönlerinden Taksim Meydanı’na çıkmaya çalıştı, bazı noktalarda barikatlar kurdu.

İstanbul Tabip Odası, olaylarda 100’den fazla kişinin yaralandığını açıkladı. Yaralananlar arasında milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Sezgin Tanrıkulu ile gazeteciler Ahmet Şık, Osman Örsal ve Selçuk Şamiloğlu da vardı. Lobna Allami ise polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından ağır yaralandı.

Polisin orantısız güç kullanması nedeniyle artan kalabalık, direnişi “Her yer Taksim her yer direniş” sloganıyla ölümsüzleştirdi. İstanbul’un başka semtlerinde de sokağa çıkanlar oldu. Çok sayıda yurttaş da evlerinin pencerelerinden tencere ve tavalara vurarak eylemlere destek verdi.

Eylemler, başta Ankara, İzmir ve Adana gibi büyük kentler olmak üzere başka şehirlere yayıldı. Böylece Bayburt ile Bingöl hariç tüm illere yayılan ve kitleselleşen direniş, ülke genelinde büyük bir umuda dönüştü.

GEZİ’NİN COŞKUSU SÜRECEK

Gezi davasında yargılanan ve ardından beraat alan Taksim Dayanışması’ndan Tayfun Kahraman “Bizlerin yaşadığı hukuk süreci ve gelinen nokta Gezi’nin ne kadar ak bir sayfa olduğunu bir kez daha göstermiş oldu. Gezinin masumiyeti, haklılığı bir kez daha ortaya çıktı. Kaybettiğimiz 8 canımızı da anıyoruz. Gezi, kent talebinin demokrasi talebine dönüştüğü, bu coğrafyanın demokrasi tarihine not düşülecek bir direniş. Bu sene korona nedeniyle yapamasak da Gezi’yi coşkulu bir şekilde kutlamaya devam edeceğiz” dedi.

***

Gezi Parkı’nda sanal buluşma

Koronavirüs nedeniyle her yıl yapılan etkinler bu yıl yapılamazken, Taksim Dayanışması tarafından alternatif etkinlikler düzenleniyor. Taksim Dayanışması, Gezi’nin 7’nci yılında gezideyiz.biz sitesini açtı. Twitter’da #GezideyizBiz etiketiyle mesaj paylaşan binlerce kullanıcı, sanal parkta bir araya geldi.

Taksim Dayanışması’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Gezi Parkı sanalda açıldı. gezideyiz.biz. #GezideyizBiz etiketiyle tweet atan herkes kendisini Gezi’de bulabilir. Gümüşsuyu’ndan mı geliyorsunuz Harbiye’den mi? Havuz’un orada buluşuyor musunuz? Herkesi bekliyoruz, kesin bilgi. Meydanı dolduralım” denildi.

Bugün saat 18.00’de şarkılarla, mesajlarla, söyleşilerle Instagram ve YouTube üzerinden yayın yapılacak. Akşam saat 21.00’de ise camlardan tencere tava çalınacak.