Kapatılan Akiş Öğütçü Ortaokulu’nun öğrencileri, ilçedeki bir başka meslek lisesinde eğitim görüyor. Meslek lisesinin çıkış saati 20.30’u bulduğundan öğrenciler için türlü tehlikelere açık bir durum oluşuyor.

Karanlıkta eğitim mağdur ediyor

Berkay SAĞOL

Kalıcı yaz saati uygulamasının uzun yıllardır uygulanmasından en çok etkilenen kesimler arasında öğrenciler yer alıyor. Öğrenciler sabahları karanlıkta okula giderken akşamları da hava kararınca okuldan çıkmak zorunda kalıyor. Bu durum özellikle ikili eğitim olan okullarda daha fazla hissediliyor.

Depreme dayanıksız olduğu için okulları kapatılan Çiğli’deki Akiş Öğütçü Ortaokulu’nda okuyan 659 öğrenci, aynı ilçede bulunan ve 970 öğrencisi olan Ahmet Adnan Saygun Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi’nde eğitim görüyor. Meslek lisesi öğrencilerinin ders programlarından dolayı okuldan çıkış saati saat 20.30’u bulduğu için öğrenciler için türlü tehlikelere açık bir durum oluşuyor.


Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, “Özellikle uzun süredir eğitime yeterli kaynak ayrılmaması büyük sıkıntılar yaratıyor. Pandemi döneminde seyreltilmiş eğitime geçilmesi gerektiğini defalarca söyledik ancak derslerin 30 dakikaya düşürülmesi talebimiz karşılık görmedi. Fiziki olarak yeterli yatırımlar yapılmadı. Çözüm önerileri kabul görmedi. Derslerin 30 dakikaya düşürülmesi demek öğrenciler için en az 1,5 saatlik bir kazanç demek” dedi.

Beyazadam, İzmir’deki depremden sonra yıkılan okulların öğrencilerinin çevredeki okullara gönderildiğini ve bu okullarda ikili eğitimin başladığını belirtti ve ekledi: “İkili eğitime geçilmesiyle çocukların eğitim kalitesi çok düştü. Ahmet Adnan Saygun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenciler ciddi problem yaşıyor. Okula Menemen, Foça ve Aliağa gibi uzak ilçelerden gelen öğrenciler var. Bu öğrencilerin evlerine gitmesi saat 22.30’u buluyor. O saatten sonra öğrencilerin aileleriyle vakit geçirmesi veya ders çalışması pek mümkün değil. Ayrıca okul çıkışlarında ciddi asayiş ve adli problemler yaşanıyor. Öğrencilere laf atma, kavga çıkarma ve taciz etme gibi olayların yaşandığıyla ilgili ciddi şikâyetler alıyoruz. Kadın cinayetlerinin bu kadar arttığı bir ülkede, bunların yaşanmaması için tedbirler alınmalı. Acil olarak yeni derslikler açılmalı, öğretmen ataması yapılmalı ve tekli eğitime geçilmeli.”