Karantina kadınlar için daha ağır geçti

Kadına yönelik şiddet her geçen gün artarak devam ediyor. Cezaların yetersizliği ve yasaların uygulanmaması fail erkekleri cesaretlendiriyor. Covid-19 nedeniyle ‘evde kal’ sürecinin kadına yönelik erkek şiddetini artırdığını gösteriyor. Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin 3-8 Nisan tarihlerinde 28 kentte yaşayan bin 873 kadının katılımı ile yapmış olduğu araştırma ülke tablosunu ortaya koyuyor: Kadına yönelik erkek şiddeti, pandemi sürecinde yüzde 27,8’lik bir artış gösterdi. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ise yayımlanan “COVID-19 kadınlara yönelik şiddetin sonlandırılması” başlıklı bir rapor, herkes için zor geçen karantina dönemini kadın ve çocukların daha da ağır yaşadığını gösteriyor. BM, pandemi döneminde hükümetlere önerilerini şöyle sıralıyor:

► Ulusal eylem planlarına, kadına yönelik şiddete karşı önlemleri dahil edip, ek kaynak ayrılmalı.

► Şiddete uğrayan kadınlara yönelik hizmetler, zorunlu hizmetler olarak tanımlanmalı.

► Sığınakların kapasitesi artırılmalı; boş oteller veya kullanılmayan eğitim tesisleri gibi yerler yeniden düzenlenerek bu amaçla kullanıma yönlendirilmeli.

► Polis ve mahkemelerin farkındalığı artırılmalı ve şiddete uğrayan kadınların nasıl korunacağı, nasıl destek sunulacağı konusunda eğitim sağlanmalı.

‘KARANTİNA ŞİDDETİ TETİKLİYOR’

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin araştırmasına göre;

►‘Karantina süreci kadına ve çocuğa şiddeti tetikliyor mu?’ sorusuna yüzde 45,9’u evet; yüzde 36,9’u kısmen; yüzde 17,2’si hayır şeklinde yanıt verdi.

►‘Karantina süreci içerisinde hangisine maruz kaldınız?’ sorusuna yüzde 23,7’si psikolojik, yüzde 10,3’ü ekonomik, yüzde 4,8’i dijital, yüzde 1,7’si fiziksel, yüzde 1,4’ü cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti.

► Kim/Kimler tarafından şiddete maruz kaldınız?’ sorusuna yüzde 32’si eş, yüzde 15,4’ü baba, yüzde 14,8’i erkek kardeş, yüzde 11,6’sı anne, yüzde 7,5’i kız kardeş/abla, yüzde 7,1’i erkek arkadaş/flört, yüzde 7,1’i akraba/tanıdık, yüzde 4,5’i oğul cevabını verdi.

► Karantina süreci öncesinde hane içerisinde herhangi bir şiddete maruz kaldınız mı? sorusuna ise yüzde 84,8’i hayır, yüzde 15,2’si evet şeklinde yanıt verdi.