Sokağa çıkma yasağı olmadan geçirilen ilk hafta sonunda sahillere akın eden yurttaşlar maske takmadı, sosyal mesafe kuralına uymadı. Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek ise uyardı: “Dikkat edilmezse tekrar karantina sürecine girilebilir”

Karantina sürecine geri dönebiliriz uyarısı

RIFAT KIRCI

Koronavirüs salgınında normalleşme sürecine girilirken sokağa çıkma yasağı olmayan ilk hafta sonu geride bırakıldı. Yurttaşlar hafta sonunu deniz kenarlarında, çarşılarda değerlendirirken sosyal mesafe kurallarına uyulmaması, maskesiz dışarı çıkılması gibi tedbirsizlikler dikkat çekti.

SOSYAL MESAFE UNUTULDU

İstanbul Kadıköy’de bulunan Moda Sahili cumartesi akşamı adeta miting alanına dönerken Caddebostan’da da durum farklı değildi. Binlerce yurttaş iç içe oturup, maske takmak gibi önlemleri almadan vakit geçirdi. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler tepkiye neden oldu.

İstanbul’da yakınlarını ve arkadaşlarını askere uğurlamak isteyenlerin, Bayrampaşa’daki İstanbul Otogarı ve Eyüpsultan’daki Alibeyköy Otogarı’nda koronavirüs salgınına dikkat etmeden yaptıkları eğlenceler de kameraya yansıdı.

İstanbullular pazar günü ise Belgrad Ormanı’na akın etti. Sabahın erken saatlerinden itibaren orman yolunda uzun araç kuyrukları oluştu. Bebek Aşiyan sahilini piknikçiler doldururken, Menekşe Plajı’nda ise yurttaşlar sosyal mesafe önlemlerini almadan, güneşlenip denize girdi.

İzmir Kordon’da da benzer görüntüler yaşandı. Yurttaşlar, kordon boyundaki çimlere, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sosyal mesafeyi korumak için çizilen çemberlerin içerisinde oturmak yerine, çemberlerin dışında sosyal mesafeyi hiçe sayarak oturdu.

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Serap Şimşek hafta sonu yaşanan dikkatsizliğe tepki göstererek şöye dedi: “Daha önce yaptığımız uyarılar hâlâ geçerli. Açık havada olunması bir şeyi değiştirmez, sosyal mesafeye uyulmalı ve maske gibi önlemler alınmalı” dedi.

DİKKAT EDİLMEZSE ESKİ SAYILARA DÖNÜLEBİLİRkarantina-surecine-geri-donebiliriz-uyarisi-741095-1.

Normalleşme döneminde en çok dikkat edilmesi gereken şeyin yakın temas olduğuna değinen Şimşek şu şekilde konuştu “O kadar kalabalığın yakın teması iyi değil. Semptomu olmayan taşıyıcı insanlar da var. Yeni normal dönemde kısıtlı şekilde bir araya gelinebilir ancak önlemlerin alınması gerekiyor. Düğün, nişan, taziye gibi durumlara dikkat edilmeli. İnsanlarda karantina sürecinden gelen bir sosyal yorgunluk var ancak dikkat edilmezse tekrar eski sayılara ulaşabiliriz ve tekrar karantina sürecine dönebiliriz.”

ÖNLEMLER ALINMALI, SOSYAL MESAFE KORUNMALI

İran’da normalleşmenin kontrolsüz olması sonucu salgında eski sayıların da üzerine çıkıldığını hatırlatan Serap Şimşek “Kapalı alanda bir araya gelmemeliyiz. Açık alanda da sosyal mesafe korunacak ve maske gibi tüm önlemler alınacak” şeklinde uyarıda bulundu.