AYM’nin Enis Berberoğlu hakkında yeniden yargılama kararını tanımayan yerel mahkemenin neden olduğu kriz sürüyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 6 sayfalık dilekçe veren avukatlar ‘AYM kararlarının sorgusuz uygulanmak zorunda olduğu’nu belirtti

‘Kararı uygulayın’

POLİTİKA SERVİSİ

Yerel mahkemenin Enis Berberoğlu hakkında Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği yeniden yargılama kararını tanımaması üzerine yaşanan kriz sürüyor.

Yerel mahkemenin kararına itiraz eden Berberoğlu’nun avukatları, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne 6 sayfalık dilekçe vererek, AYM kararlarının sorgusuz uygulanmak zorunda olduğunu belirtti.


Öte yandan AYM üyesi Engin Yıldırım’ın sosyal medya hesabı üzerinden AYM binasının fotoğrafıyla paylaştığı ve hükümet kanadından gelen tepkilerle darbe tartışmalarına dönüştürülen ‘Işık polemiği’ de gündemden düşmüyor. Tele 1’de konuşan 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, “13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun 97. yılıydı, bu yüzden Ankara’da tüm kamu kurum ve kuruluşlarının ışıkları açıktı” dedi.

Berberoğlu kararı ve ardından yaşanan ‘Işık polemiği’ siyasetin de nabzını yükseltti. Pandemiyle derinleşen krizi yönetemeyen iktidar bloku, barolar ve meslek örgütlerinin yanı sıra AYM’yi hedef almaktan da çekinmedi. İçişleri Bakanlığı’nın tweet polemiğine karşılık vermesi kurumlar arası gerilimi açığa çıkardı. Tüm bu gelişmeler Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin neden olduğu sistem krizini gözler önüne serdi.

***

Gelecek Partisi’nden referandum göndermesi

Gelecek Partisi’nden yapılan açıklamada ise “Anayasa ve yasa ihlali oluşmuştur” denildi. Anayasa Mahkemesi’nin kararlarının kesin hüküm oluğuna dikkati çeken açıklamada, “İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu bu yanlış kararla; hukuk devleti, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ile ve yine 2010 yılında büyük umutlarla yapılan anayasa değişikliği ile hukuk sistemimize girmiş ve vatandaşlarımızın hak arama yollarını genişleten ‘Bireysel başvuru müessesesi’ büyük yara almıştır” ifadeleri yer aldı.