Google Play Store
App Store

TİS uyuşmazlığı Kartonsan fabrikasına da sıçradı. Kocaeli’nde uyuşmazlığın ardından 170 Kartonsan işçisi greve çıktı. Emekçiler, “Kazanana kadar gitmiyoruz” dedi.

Kararlıyız, gitmiyoruz
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Türk-İş’e bağlı Türkiye Selüloz, Kâğıt, Ağaç ve Mamulleri İşçileri Sendikası’nın (Selüloz-İş) örgütlü olduğu Kartonsan fabrikasında emekçiler, toplu iş sözleşmesinde (TİS) yaşanan uyuşmazlık sonucu dün greve başladı. Ücretlerin insani seviyeye yükseltilmesi ve sosyal hakların iyileştirilmesini talep eden işçiler, işverenin anlaşmaya yanaşmaması üzerine tam katılımla fabrika kapısına grev pankartını astı.

GREV KAÇINILMAZDI

Kartonsan işçisi Mustafa Gürel “TİS’te 6 ay için patronun verdiği zam teklifi yüzde 19 iken bizim sunduğumuz teklif yüzde 58’di. Hak ettiğimiz ücret ve sosyal haklarımızın iyileştirilmesi dışında bir talebimiz yok. Taleplerimiz kabul olana kadar kapının önünden ayrılmayacağız” dedi.

“Uzlaşma sağlamak için son güne kadar uğraştık” diyen Gürel şöyle konuştu: “Son toplantıya kadar taleplerimizi masaya sunduk. Karşı taraftan hiçbir karşılık bulamayınca grev kaçınılmaz oldu. İşçiler yaşanan ekonomik krizde en çok kaybedenlerdi ve fabrikada da kaybetmek istemiyorduk. Greve 170 arkadaş çıktık. Tam katılımla grev yapıyoruz. Emeğimizin karşılığında insanca bir ücret talep ediyoruz. Emekçiler bu kadar geçim sıkıntısı çekerken tüm sıkıntılarımız görmezden gelindi. Promosyonlarımız dahi gasp edildi. ‘Grev yaparsanız para yok’ diyerek grev hakkımız üzerinden bize gözdağı verildi. Biz de bu koşullar altında kaçınılmaz olan grevi, halaylar ve sloganlarla başlatmış olduk. Kazanana kadar hiçbir yere gitmiyoruz.”

GERGİN SÜREÇ

“Bizi greve götüren süreç hepimiz için çok gergin oldu” diyen Selüloz İş Sendika Uzmanı Aykut Günel, “Süreç altı aydır sürüyordu. Yoğun çabalarımıza rağmen uzlaşma bir türlü sağlanamadı. Ülkenin ekonomik durumu ortada. İşçinin insanca yaşayacağı bir ücret dışında istediğimiz bir şey yok. İşçinin talebiyle patronun çıkarı ters düştü. TİS sürecinde 4 gün süren bir iş bırakma eylemi gerçekleştirmiştik. Kartonsan bu sektörün tekeli. Geçen aylarda açıkladıkları kâr oranlarını da gördük. Patron kazanırken işçinin ücretlerinin erimesi görmezden gelinemez” ifadelerini kullandı.

Fabrikada tüm emekçilerin greve çıktığını hatırlatan Günel, şunları söyledi: “Gergin geçen TİS süreci, anlaşma sağlanamaması ve mevcut ekonomik kriz işçileri çok zorladı. Çalışmalarının karşılığında insanca ücret talep eden Kartonsan emekçileri kararlı. İnancımız yerinde. Hak ettiğimiz ücreti ve sosyal hakların iyileştirmesini alana kadar grevi sürdüreceğiz.”