Olağanüstü Hal’in (OHAL) kaldırılmasından kısa süre önce yayımlanan son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Türkiye Adalet Akademisi, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yeniden kuruldu. İktidar, hakim ve savcılara görev öncesi hazırlık eğitimi veren ve 15 Temmuz öncesi cemaat kadrolarının ağırlıkta olduğu Türkiye Adalet Akademisi’ni diğer yargı kurumları gibi yeniden yapılandıramayınca kapattı. Aradan on […]

Kararname ile kapatıldı, kararname ile açıldı

Olağanüstü Hal’in (OHAL) kaldırılmasından kısa süre önce yayımlanan son Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Türkiye Adalet Akademisi, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile yeniden kuruldu.

İktidar, hakim ve savcılara görev öncesi hazırlık eğitimi veren ve 15 Temmuz öncesi cemaat kadrolarının ağırlıkta olduğu Türkiye Adalet Akademisi’ni diğer yargı kurumları gibi yeniden yapılandıramayınca kapattı. Aradan on ay geçtikten sonra akademi, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden açıldı.

AKP AYNI HATAYA DÜŞMEMELİ

Akademinin kapatılma gerekçesinin Gülen Cemaati’nin kontrolüne geçmesi olduğunu ifade eden TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Milletvekili Murat Emir, “Kurumdaki cemaat izi, ‘kurum kapatılmadan sona ermeyecek boyutta’ olduğu için kapatma kararı verilmişti. Şimdi yeniden açılan kurum yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünü esas alan kadroları yetiştirmelidir. AKP, yaşananlardan ders çıkartmalıdır” dedi.

Hükümetin dizayn çabalarının yargıya büyük zarar verdiğini vurgulayan Emir, “Yeni hukukçu kadrolarının eğitim alması gereken akademi bütünüyle cemaate teslim edilmişti. O yıllarda bizler bu konudaki eleştirimizi sunmuştuk ancak AKP kulaklarını tıkayıp bildiğini okumuştu. Sonrasında ne yaşandığı ortada” diye konuştu.

ÜLKENİN GELECEĞİ İÇİN

Ülkenin nitelikli savcı ve hakim ihtiyacının inkar edilemeyecek boyutta olduğunu vurgulayan Emir, “Buranın tekrar tarikat ve cemaatlerin parsellediği alan olmaması gerekir. Yargı, her zaman, herkese gerekebilecek temel bir unsurdur ve hükümetin yargıdan elini çekip tarikatlara teslim etmekten vazgeçmesi ülkenin geleceği için şarttır” dedi.