PKK yöneticilerinden Murat Karayılan, İsrailli Jerusalem Post'a konuşarak, ABD’ye hiçbir zaman düşman olmadıklarını, Sovyetlerden ise uzak durduklarını söyledi. Karayılan ‘ideolojik olarak eleştirdikleri için’ Sovyetler Birliği dağıldığında bu durumdan olumsuz etkilenmediklerini kaydetti.

Karayılan İsrail medyasına konuştu: ABD’ye asla düşman olmadık, Sovyetlerden uzak durduk

HABER MERKEZİ

PKK liderlerinden Murat Karayılan, İsrail’de yayın yapan sağ eğilimli gazete Jerusalem Post’a konuştu. Karayılan söyleşide, Türkiye'nin son dönemde yürüttüğü askeri operasyonlardan ABD ile ilişkilere ve PKK’nin ideolojik karakterine kadar birçok konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Hadeel Oueis ve Jonathan Spyer imzasıyla yayımlanan röportajda, PKK’nin ABD'nin “terör örgütleri listesi”nde yer alması ve kendi başına ödül koymasıyla ilgili soruya Karayılan, ABD'nin kendileri hakkında yanlış bilgilendirildiğini savunarak yanıt verdi ve Washington'a PKK’yi bu listeden çıkarma çağrısında bulundu. Karayılan, ABD’yi asla hedef almadıklarını söyledi.

ABD dahil hiçbir tarafa düşmanlıkları olmadığının altını çizen Karayılan, “Lozan Konferansı sırasında Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra, ABD Başkanı Wilson, Kürtlerin haklarını kabul etti ancak diğer güçler Wilson'ın tavsiyelerine karşı çıktı. Lozan anlaşması Kürt milleti için felaketti” ifadelerini kullandı.

“ABD İLE İLİŞKİLERİ DESTEKLİYORUZ”

“Sovyetler Birliği artık yok. Sizinle aynı ideolojiyi paylaşan Suriyeli Kürtler Amerika'nın bu ülkedeki tek müttefiki. Amerika'yı hala sizin arzularınıza karşı savaşan emperyalist bir devlet olarak görüyor musunuz?” sorusu üzerine Karayılan, ABD ile ilişki kurulmasına karşı olmadıklarını, hatta “ABD ile tüm Kürtler arasındaki muazzam ilişkileri tamamen desteklediklerini” söyledi.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın, “Sovyetler Birliği demokrasiye sahip olmadığı için yıkıldı, ABD ise demokrasiye sahip olduğu için ayakta” dediğini aktaran Karayılan, “Rojovalı ve Rojhılatlı Kürtleri, ABD ile ilişki kurmaları için teşvik ediyoruz” dedi.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla ilgili de konuşan Karayılan, Sovyet ideolojisini eleştirdiklerini kaydederek, “PKK'yi kurduğumuzda Marksist-Leninizm bir akımdı ve biz de bu fikirlerden etkilendik. Ancak biz Sovyet ideolojisini eleştirdik. Bu yüzden Sovyetler Birliği çöktüğünde olumsuz etkilenmedik, çünkü onlardan her zaman uzak durduk” yorumunu yaptı.

SİLAH BIRAKMA KONUSU

Haberde, PKK’nin ‘silah bırakma şartlarına’ da değinildi. Muhabirin, “ABD'nin ara bulucu olması durumundan PKK'dan silah bırakmasını isteyebileceğini”söylemesi üzerine Karayılan, “Türkiye'deki Kürtler tanınmadan, Öcalan dahil tüm siyasi mahkumlar serbest bırakılmadan silah bırakamayız” dedi.

Karayılan, eğer Öcalan tutuklanmasaydı Kürt sorunun çözülebilmiş olacağını da ekledi.