OVP’de Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden, garanti ödemelerinin yapıldığı cari transferler kalemine ayrılan üç yıllık ödenek 70 milyar TL’yi geçti.

Karayolları bütçesi garanti ödemelerine

NURCAN GÖKDEMİ

Ülkenin onlarca yılını ipotek altına alan garanti ödemeleri köprü, yol, tünel yapımı için ayrılan yatırım tutarlarını geride bıraktı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün üç yıllık ödenek tahminlerinde, garanti ödemelerinin yapıldığı cari transferler kalemi 70 milyar TL’yi geçerken sermaye giderleri 55 milyar TL’de kaldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan 2022-2024 dönemi Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan bütçe ödenek teklif tavanları, üç yıllık döneme ilişkin harcamalara da ışık tuttu. İktidara yakın sınırlı sayıdaki şirkete, geçiş ve yolcu garantisi ile verilen ulaştırma yatırımları için yapılacak garanti ödemeleri de programda yer aldı.

İKTİDARIN HANE HALKI ŞİRKETLER

Şirketlere köprü ve yollardan geçmeyen araç ile yolcular için Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinin cari transferler kaleminden garanti ödemeleri yapılıyor. “Hane Halkına Transferler” adı altında yapılan garanti ödemeleri, bu ödenek toplamının tümüne yakın olarak gerçekleşiyor. Sözleşmeleri gibi ödeme tutarları da açıklanmayan bu projeler için şirketlere yapılacak garanti ödemeleri büyüklüğü, son OVP’de yatırım harcamalarını geçti. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesinin yarısına yakını da cari transferlerden oluştu.

Üç yıl için 153 milyar 230 milyon TL bütçe tahmini yapılan Karayolları Genel Müdürlüğü, bütçe büyüklüğünün yarısına bir tutarı şirketlere aktaracak. Cari transferler, üç yıl için 70 milyar 529 bin TL olarak hesaplanırken yatırımların yapılmasına harcanacak sermaye giderleri ödeneğine en fazla 55 milyar 815 milyon TL teklif edildi.

karayollari-butcesi-garanti-odemelerine-920601-1.

MİLYARLAR TANIDIK MÜTEAHHİTLERE

Garanti ödemeleri, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün bütçesinden yapılan kamu özel işbirliği projeleri ile müteahhitleri şöyle:

Osmangazi Köprüsü: Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi-Göçay firmalarının oluşturduğu NÖMAYG Grubu

Yavuz Sultan Selim Köprüsü: İÇTAŞ-ASTALDİ Konsorsiyumu

Kuzey Marmara Otoyolu Kurtköy-Akyazı kesimi: Limak-Cengiz Ortaklığı,

Kuzey Marmara Otoyolu Kınalı-Odayeri Kesimi: Kolin-Kalyon Ortaklığı

Ankara-Niğde Otoyolu: ERG –Seza İnşaat

Kuzey Ege Otoyolu Menemen-Aliağa-Çandarlı kesimleri: İÇTAŞ- Kalyon- ASTALDİ ortaklığı