Karbon fiber hakkında bilmediğiniz 5 bilgi

Karbon fiber, dayanıklılık ve hafiflik gibi birleştiğinde muhteşem özellikler gösteren bir yapıya sahip. Bildiğiniz gibi bisiklet teknolojileri için de olmazsa olmaz bir madde. Bu özelliklere sahip malzemeler hız için seçilmiştir. Formula 1 araçlarının gövdesi, Ferrari’nizin şasesi, uçağın parçaları gibi maddelerin hepsi karbon fiber malzemeden üretilmiştir. Karbon fiber hayatımızın her alanında ama sen onunla ilgili ne biliyorsun?

1. Karbon Fiber yeni bir fikir değil.

Karbon fiber 1958 yılında Cleveland, Ohio yakınlarında bulundu. Başlarda sadece izolasyon, filtrasyon malzemeleri ve aydınlatma uygulamalarında kullanılmaktaydı. Yıllar sonra, Union Carbide Şirketi Amerikan Hava Kuvvetleri’ne fiberglass kumaş yerine karbonlaştırılmış kumaşı tanıttı. Her ne kadar mekanik özellikleri kullanılan diğer malzemelere göre geride olsa da Union Carbide karbon fiberin ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu fark etti ve daha sonra onu mükemmel bir şekilde işleyip karbon fiberi yarattı.

karbon-fiber-hakkinda-bilmediginiz-5-bilgi-182508-1.

2. Karbon Fiber 2 farklı malzemeden yapılır.

Karbon fiberi bir alaşım olarak duymuş olabilirsiniz. Bunun nedeni karbon fiberin 2 farklı malzemeden yapılmasıdır. Karbon fiber kendini oluşturan iki malzemenin de faydalı yönlerini almıştır. Karbon fiber reçineden yapılan liflerle güçlendirilmiştir. Fiberler örülür ve malzemenin özünü oluştururlar. Daha sonra örgüyü bir arada tutması için reçine uygulanır. Bu reçine malzemeyi sertleştirir, sıklaştırır. Reçine, çeşitli kullanım çeşitleriyle karbon fiberi farklı kullanım şekillerine uyacak şekilde özelleştirir.

karbon-fiber-hakkinda-bilmediginiz-5-bilgi-182507-1.

3. Karbon Fiber esnek olabilir.

Çok yaygın olmamasına rağmen, iskeleti olmayan karbon fiber malzeme üretildi. Hareket kabiliyeti gereken uygulamalarda çok yararlı oldu. Bu gelişme için sektörde yeni bir atılım oldu diyebiliriz; malzemede küçük bükülmeler sağlayabilmek için malzeme bölümünden reçine malzemelerin bazı bölümlerinde kullanılmaması için izin alındı. Bu gelişme Common Fiberi oluşturdu. Buna CF-Lex™ teknolojisi adı verildi. Bu yumuşak, rahat kontrol edilebilen, hareket kabiliyeti yüksek karbon fiber esneklik gerektiren çalışmalarda tercih edilmeye başlandı. Böylece karbon fiberde sertlik ve esneklik birleşmiş oldu.

karbon-fiber-hakkinda-bilmediginiz-5-bilgi-182506-1.

4. Karbon Fiberde desen çeşitliliği

Genellikle karbon fiberi 2×2’lik örme kumaş formunda görebilirsiniz. Bu tarz desenli karbon fiberlerin kalıplama özellikleri sayesinde kullanım alanı otomotiv ve hatta havacılık sektörüne kadar ulaşabilmiştir. Karbon fiber tüketici ürünleri çeşitlendikçe şirketler bu konuda daha agresif davranmaya başladılar. Görselde de cüzdan için kullanılacak olan farklı örgü tipinde 4 farklı cüzdan kumaşını görebilirsiniz.

karbon-fiber-hakkinda-bilmediginiz-5-bilgi-182505-1.

5. Karbon Fiber araba ve uçaklardan daha fazlasında kullanılmakta

Hayalim McLaren P1’in garajımda yatması ama bunun pek yakın bir gelecekte gerçekleşeceğini zannetmiyorum. Şanslıyız ki, birçok şirket karbon fiber arzını karşılamak için çalışıyor. Hızlı bir Google taraması ile karbon tuvaletten yok edilemez şişeye kadar her şeyi bulabilirsiniz. Birçok yeniliğin çıkmasına rağmen uygulamada karbon fiber kullanımı başarılı sonuçlar vererek tasarımcılar için ideal malzeme olduğunu kanıtlamıştır. Kompozit malzemelerin altın yılının geldiğini düşünüyoruz ve bu yolcuğun parçası olduğumuz için çok heyecanlıyız.

Velespitim