Büyük tehdit küresel ısınmanın en önemli nedeni olan karbon salımındaki artış durdurulamıyor. Üç yıllık azalmanın ardından karbon salımı yeniden yükseldi. BM acil çağrı yaptı

Karbon salımında rekor yükseliş

Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) iklim değişikliğiyle ilgili yayımladığı son rapor, tehlike çanlarının yeniden çalmaya başladığını ortaya koydu. UNEP’in hazırladığı Emisyon Açığı Raporu’na göre, küresel çapta karbondioksit emisyonları üç yıllık bir düşüşün ardından 2017’de yeniden yükseldi. Dünyayı kurtarabilmek için karbon emisyon seviyesinde 2 derece hedefini tutturmanın hâlâ mümkün olduğu düşünülüyor. Ancak şartlar değiştirilmezse, yüzyılın sonuna kadar karbon salımının 3.2 dereceye çıkacağı ve küresel ısınmanın hızlanarak devam edeceği öngörüldü.

TÜRKİYE HEDEFİNİN ALTINDA
Polonya’da 2 Aralık’ta düzenlenecek BM İklim Değişikliği Konferansı’ndan önce sunulan raporda, küresel emisyonların tarihteki en üst düzeye çıktığı ve düşüşe geçeceğine dair herhangi bir belirti olmadığı vurgulandı.

Emisyon Açığı Raporu’na göre G20’yi oluşturan ülkeler, mevcut politikalar ile Paris’te verdikleri ulusal hedefleri tutturamayacak. Brezilya, Çin ve Japonya’nın belgelerdeki hedeflerini tutturdu. 28 AB ülkesi, Arjantin, Avustralya, Kanada, Güney Kore, Suudi Arabistan ve Güney Afrika’nın hedeflerinden uzakta kaldığı kaydedildi. Raporda Türkiye, Rusya ve Hindistan’ın hedeflerinin yüzde 10 altında olduğu açıklandı.

ACİL ÇAĞRI YAPILDI
BM Çevre Programı Direktör Yardımcı Joyce Msuya, “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu küresel bir yangın alarmı ise, bu rapor da bir ‘kundak soruşturması’. Bilim bu konuda çok açık; gördüğüm tüm iddialı iklim eylemlerine rağmen, hükümetlerin daha hızlı ve ivedilikle hareket etmeleri gerekiyor. Bu yangını söndürecek yöntemler elimizin altındayken, biz yangını körüklemeye devam ediyoruz” dedi.

***

Küresel ısınma riski artıyor

Karbondioksit (CO2) emisyonu, atmosfere salınan karbonu ifade eder. CO2 emisyonunun artması, dünya ısısının artarak birçok canlı türünün yok olması anlamına geliyor.

Karbon emisyonunu artıran nedenler: Fosil yakıt tüketimi. Kontrolsüz nüfus artışı. Yeşil alanların azalması. Bilinçsiz sanayileşme.

CO2 emisyonunun zararları: Yüksek oranda karbon salınımı, asidik oluşumları arttırır. Asit yağmurları da canlılara zarar verir. Küresel ısınma süreci hızlanır. Buzullar eritir ve su seviyesinin yükselmesine yol açar.