Mısır’daki İklim Zirvesi’nde sunulacak rapora göre Türkiye’nin 2050 yılında sıfır emisyona ulaşabilmesi için gereken yatırımın faturası en az 101 milyar dolar. Raporun editörü Ümit Şahin “Bu milli gelirin yüzde 1’ine denk geliyor” dedi.

Karbonsuz hayat için en az 30 yıl gerekli
COP27’nın düzenlendiği alanda iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine dikkat çekmek için afişler asıldı. (Foto: AA)

Haber Merkezi

Mısır’daki İklim Zirvesi’nde COP27 “Türki̇ye’ni̇n Karbonsuzlaşma Yol Hari̇tası: Sektörel Fayda Mali̇yet Anali̇zi̇” raporu sunulacak. Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin raporunda, Türkiye’nin 2050 yılında net sıfır emisyona ulaşabilmesi için gereken yatırımlar hesaplandı. Buna göre, enerji, ulaşım, binalar, sanayi ve diğer üretici sektörlerde bu dönemde gereken yatırımın maliyeti 101 milyar dolar. yani 2020-2030 yılları arasında her yıl 10 milyar dolar yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımlarla Türkiye 2050’de net sıfır emisyona ulaşabilecek. Bu durumda fosil yakıt tüketiminin düşmesi sonucu sağlık maliyetlerinin de 42,1 milyar dolar azalacağı hesaplanıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bu dönüşüm sayesinde 1 milyar 350 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçilebilecek. Türkiye’nin karbon emisyonları 2030’da 2018 seviyesinin yüzde 32 altına düşüyor. İklim kriziyle mücadele için gerekli dönüşümde en önemli sektör olarak öne çıkan elektrik sektöründe 2030’a kadar 36,5 milyar dolar yatırım ihtiyacı bulunuyor. En büyük maliyet kalemi ise kentsel dönüşümün de dahil edildiği binalarda ortaya çıkıyor. Binalarda 100 milyar dolara yaklaşan yatırım ihtiyacı fosil yakıt tüketiminin azalması sonucu 41 milyar dolara geriliyor.

MİLLİ GELİRİN YÜZDE 1’İ

Raporun editörü ve İstanbul Politikalar Merkezi İklim Değişikliği Çalışmaları Koordinatörü Ümit Şahin, Türkiye’nin 2053’te net sıfır hedefine ulaşmak için şimdiden harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, "Geciktikçe bu hesapladığımız maliyet her gün daha da artacak. 10 yıllık dönüşüm maliyeti Türkiye’nin milli gelirinin yaklaşık yüzde 1’ine denk geliyor” dedi.

Şahin, şunları kaydetti: “Gerek Avrupa ile ticaretimize devam edebilmek, gerekse Paris anlaşmasının şartlarını yerine getirmek için Türkiye emisyonlarını iddialı bir şekilde azaltmak ve net sıfıra ulaşmak zorunda. Türkiye’nin güncel ulusal katkı beyanında emisyonlarını en kısa zamanda tepe noktasına çıkaracağını ilan etmesi gerekiyor. Çalıştığımız net sıfır senaryosu Türkiye’nin 2030’a kadar karbon emisyonlarını 2018 seviyesine göre yüzde 32 azaltmasını ve 1 milyar 350 milyon ton karbon emisyonunun engellenmesini sağlıyor. Türkiye’nin yıllık sera gazı emisyonu 520 milyon ton . Bu nedenle önemli bir miktar."