İstanbul Yenisahra’da mültecilerin hedef gösterilmesinin ardından saldırıya uğrayan kâğıt işçileri, açıklama yaptı: “Kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz”.

Kardeşçe yaşamayı sürdüreceğiz
Fotoğraf: Hayri Tunç

Haber Merkezi

İstanbul Ataşehir Yenisahra Mahallesi’nde bir çocuğun trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından hedef gösterilip saldırıya uğrayan atık kâğıt işçileri, basın açıklaması yaptı. Eylem, 12 Haziran’da kundaklanan kâğıt depolarından birinde gerçekleştirilirken basın açıklamasına HDP İstanbul milletvekilleri Musa Piroğlu ile Züleyha Gülüm de katıldı. Burada konuşan Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Ali Mendillioğlu, yoksul halkların birbirine düşman edilmeye çalışıldığını söyledi. Mendillioğlu, "Büyüyen yoksulluğun nedeni göçmenlermiş gibi kolaycı söylemler üreterek bu sorunun çözülmeyeceğinin de farkındayız” dedi ve ekledi: “Yenisahra'da yaşananlar bu tür söylemlerin nasıl ağır sonuçlara yol açabileceğinin canlı bir örneğidir."

PROVOKATÖRSÜNÜZ

Dernek Başkanı Ali Mendillioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bildiğiniz üzere bazı sosyal medya hesapları ve bir partinin lideri, olayı Afgan gençlerin bir Türk gencini gasp etmek istemesi üzerine Türk gencinin kaçarken araç altında ezilerek hayatını kaybetmesi olarak paylaştı. Sosyal medya üzerinden halkı sokağa çağırdı ya da dolaylı şekilde sokağa çıkmaya teşvik etti. Buradan soruyoruz: Olayın aktardığınız biçimde yaşandığına dair bilgiyi nereden aldınız? Emniyet'ten mi? Görgü tanıklarından mı? Eğer Emniyet’ten aldıysanız, size bu bilgiyi sızdıran Emniyet mensupları kimlerdir? Bu soruya cevap vermezseniz açıkça söylüyoruz ki bu haberleri halkı birbirine düşürmek ve çatışma ortamı yaratmak için kasıtlı olarak yayan provokotörlersiniz.”

CEZA ALMALILAR

Mendillioğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu provokasyonu örgütleyen art niyetli insanlar konusunda aynı alçakgönüllülüğü göstermeyeceğiz. Bu provokatörler mutlaka cezalarını çekmelidir. Cezalarını çekmeleri konusundaki ısrarımız benzer olayların önüne geçmek için bir zorunluluktur. Türkiye'deki göçmen sorununu biz yaratmadık. Hiçbir sorunun çözümü birilerini düşmanlaştırmak olamaz. Dün olduğu gibi bundan sonra da Yenisahra ve tüm mahallelerde bir arada kardeşçe yaşamaya devam edeceğiz. Yoksullarla değil, yoksullukla mücadelemizi büyüteceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz."

NE OLMUŞTU?

Yenisahra'da 15 yaşındaki S.Ç. isimli bir çocuğun trafik kazasında hayatını kaybetmesinin ardından bilgi kirliliğiyle beraber, yaşananlardan Afganistanlı mülteciler sorumlu tutulmuştu. Ardından Afganistanlı oldukları düşünülen atık kâğıt işçilerin kâğıt depoları kundaklanmıştı. Depolara ve evlere düzenlenen saldırıda üç işçi yaralanmıştı.

TEKBİR GETİREREK BİZE SALDIRDILAR

Bianet’te yer alan habere göre, dükkânı kundaklanan Sait Akıncı, "Tekbir getirerek, ellerinde suç aletleriyle dükkânımızı kundakladılar. Ailemden insanlar uyurken kundakladılar, saldırdılar. Biz burada dört gündür ölmemek için çaba gösteriyoruz” dedi. Saldırıya uğrayan bir işçi, "Olay öncesi burada polisler toplandı, 'hayırdır' diye sorduk. İstihbarat aldıklarını söylediler. Can güvenliğimiz olduğunu düşünmüştük. Ancak polisler gittikten sonra saldırı başladı” diye konuştu. Ataşehir Meclis Üyesi Tuğba Dönmez ise şunları dile getirdi: "Sosyal medyada belli bir grup tarafından örgütlenen ırkçı söylemler yüzünden suç önce Afganistanlılara, sonra Kürt işçilere yıkılmak istendi.”