Pelosi, Tayvan’dan yeni krizler yaratarak döndü. ABD ile Çin arasında ipler iyice gerilirken “Ektiklerini biçecekler” diyen Pekin, Tayvan çevresinde 6 farklı noktada tatbikat kararı aldı. ABD’de de Endonezya ile tatbikat yapıyor.

Karıştırdı, döndü ektiğini biçecek
Global Times’ta Pelosi’nin provokasyonu, \Merhaba Tayvan, ben geldim\ sözleriyle karikatürüze edildi.

Dış Haberler Servisi

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Pasifik turu kapsamında yaptığı ve Beyaz Saray ile Pekin arasında iplerin gerilmesine neden olan Tayvan ziyareti sona erdi. Pelosi beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle birlikte gerçekleştirdiği bir günlük ziyareti boyunca kışkırtıcı ifadelerle Çin’e yüklendi.

Pelosi, Ada'dan ayrılırken Twitter'da paylaştığı mesajında, "Kimsenin kuşkusu olmasın: ABD'nin Tayvan halkına bağlılığı sarsılmaz şekilde sürüyor ve gelecek on yıllarda da sürecek" ifadelerini kullandı.

ÖFKELENDİREN TEŞEKKÜR

Demokrat Partili Başkan, Tayvan lideri Tsai Ing-wen ile görüşmesinde de Pekin’i öfkelendiren açıklamalar yaptı. Tayvan liderinin "Uğurlu Bulutlar Düzeni" adı verilen şeref madalyası ve özel şeridini takdim ettiği Pelosi, “ABD'nin Tayvan ile dayanışması hayati. Tayvan'da ve dünyanın geri kalanında demokrasiyi koruma kararlılığımız değişmedi. Ziyaretimiz, ABD'nin Tayvan'a destek sözünü terk etmediğini açıkça göstermekte" diye konuştu.

Görüşmenin ardından basın toplantısı düzenleyen Pelosi, Pekin’in ziyaretine verdiği sert tepkilere ilişkin soruya, "Umarım şu açıkça anlaşılmıştır ki Çin, Tayvan'ın bazı toplantılara gitmesini, katılmasını önlemeye çalışıyorsa da insanların Tayvan'a gelmesini engelleyemeyeceğini anladı" ifadelerini kullandı.

Ing-wen ise Pelosi ve heyetine kritik bir dönemde Tayvan'ın yanında olduklarını somut bir şekilde gösterdikleri ve ABD'nin Tayvan'ın kendini savunmasına desteğini ifade ettikleri için teşekkür etti.

EKONOMİK ÇIKARLAR

Pelosi dünyanın en büyük mikroçip üreticisi olan Tayvan şirketi TSMC'nin yöneticileri ile de görüştü. Sektör temsilcilerine, ABD Temsilciler Meclisi'nin 28 Temmuz'da onayladığı, mikroçip sektörüne 280 milyar dolarlık teşvik verilmesini öngören yasa tasarısı hakkında bilgi veren Pelosi, Tayvan şirketlerine ABD'de yatırım yapma çağrısında bulundu.

Pelosi ve ABD heyeti savaş uçakları eşliğinde Taipei'deki Songşan Havaalanı'ndan ayrılarak Pasifik turu kapsamındaki duraklardan olan Güney Kore'ye gitti. Son durak ise Japonya olacak.

EKTİKLERİNİ BİÇECEKLER

Çin’in ziyarete tepkisi sert oldu. Dışişleri Bakanı Vang, Pelosi'nin tüm uyarı ve protestolara rağmen gerçekleştirdiği ziyaretin Çin'in egemenliğini kötü niyetle ihlal eden bilinçli bir siyasi provokasyon olduğunu söyledi.

Vang, “ABD, Çin'in yeniden birleşmesini engellemeyi aklından dahi geçirmemeli. Tayvan Çin'in parçasıdır, Çin'in yeniden bütünleşmesi zamanın eğilimi ve tarihin varacağı kaçınılmaz sonuçtur. Çin, Tayvan'ın bağımsızlığını savunan güçlere ve dış müdahalelere asla ödün vermeyecektir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise, Pelosi'yi şov yapmak ve tribünlere oynamakla suçladı, Washington'ın Pekin'i kışkırtmaya çalıştığını söyledi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Tayvan'a muhtemel yaptırımların sorulması üzerine "Ektiklerini biçecekler" ifadesini kullandı. Çin, dün ada ülkesine yönelik yeni ihracat yasakları açıkladı. Tayvan'dan limon, iki çeşit balık ve kum ithalatı yasaklandı.

DEĞERLENDİRMEYE DEĞMEZ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD'nin yaptığını değerlendirmeye bile değmez fakat bunun Washington'un Ukrayna'daki durumla ilgili çizgisini yansıttığı konusunda hiçbir şüphem yok" yanıtını verdi. ABD'nin cezalandırılamaz olduğunu herkese kanıtlama arzusu içinde olduğunu kaydeden Lavrov, "Bunun Çin için ne anlama geldiğini çok iyi bilirken ortada neredeyse hiçbir şey yokken böylesine öfkelendirici bir eylemde bulunulması için başka bir neden göremiyorum" diye ekledi.

PASİFİK’TE ORDULAR ALARMDA, ELLER TETİKTE

İki ülke için de jeo-stratejik öneme sahip Tayvan adasına yapılan ziyaret sonrası Çin ve ABD ordusundan karşılıklı hamleler geldi. Çin Halk Kurtuluş Ordusu, Pelosi'nin Tayvan ziyaretine tepki olarak büyük çaplı askeri tatbikat kararı aldı. Şinhua haber ajansı Çin ordusunun 4-7 Ağustos'ta Tayvan'ı çevreleyen 6 farklı bölgede bir dizi askeri tatbikat yapacağını duyurdu.

SUMATRA’DA TATBİKAT

Joe Biden yönetimi de boş durmadı. Washington ve Jakarta yönetimleri Çin ile yaşanan gerilimin gölgesinde Endonezya'nın Sumatra Adası'nda ilk kez başka ülkelerin de katılım sağladığı ortak muharebe tatbikatlarına başladı. ABD'nin Cakarta Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, söz konusu tatbikatların özgür ve açık Hint-Pasifik politikasını desteklemek için birlikte çalışabilirliği, kabiliyeti, güveni ve iş birliğini desteklemek için tasarlandığı ileri sürüldü.