Geçen ay, karlılığı bir tarafa bıraktık diyen Vakıfbank'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ndeki yüzde 58,5'lik hissesi Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi. Düzenlemeyle Vakıfbank zarar ettiğinde Hazine'den bankaya kaynak aktarmak kolaylaşacak

Kârlılığı bir tarafa bıraktık diyen Vakıfbank Hazine'ye devredildi: Zarar artık Hazine'nin

EKONOMİ SERVİSİ

Vakıfbank’ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan yüzde 58,5 oranındaki A ve B grubu hisselerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilmesine karar verildi. Karar gece yarısı Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Kararı olarak yayımlandı.

Peki zaten kamunun elinde olan bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kontrolüne bırakılmasına neden ihtiyaç duyuldu? Uzmanlara göre bu düzenlemeyle artık Vakıfbank'a hazineden kaynak aktarmak daha kolay hale gelecek. Böylece olası bir zarar durumunda tıpkı Ziraat Bankası'nda olduğu gibi "görev zararı" hazine kaynaklarıyla finanse edilebilecek. Öte yandan Vakıfbank ve Halk Bankası yetkililerinin henüz geçen ay 2020'ye ilişkin olaran bu sene "kar yılı değil ar yılı olacak" demesi bu savı doğrular nitelikte. Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Muhammet Lütfü Çelebi 22 Ekim 2019'da Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada geçen yıl yaşanan ‘kur atağı’nı hatırlatarak, ataktan bugüne kadar karlılığı bir yana bırakarak Türkiye bilançosuna odaklandıklarını söyledi: “Karlılığı bir tarafa bıraktık. Biz de 4-5 milyar lira kar etmesini bilirdik. Üreten ve katma değer yaratanın yanında yer almayı tercih ettik” demişti.

Açıklamaların ardından Vakıfbank'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesi beraberinde "patronlara kredi dağıtılıp yükü hazineye mi bırakılacak" sorusunu da getirdi. Zira özellikle kamu bankaları bu yıl geri ödenmeme riskini de göze alarak kredi pompalamaya devam etmiş, buna karşılık özel bankalar frene basmıştı. Bu durum aynı zamanda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine de yansıdı. Mali olmayan kuruluşlara verilen yani özetle bankaların kendi arasında verdikleri krediler hariç tutulduğunda kamu mevduat bankalarının kredi hacmi yüzde 24 artarken özel bankaların kredi hacmindeki artış yüzde 2 ile sınırlı kalmış durumda. Kasım ayındaki yıllık enflasyonun yüzde 10,6 olduğu düşünülürse özel mevduat bankaların kredi hacmi reel olarak gerilemiş durumda.

Vakıfbank'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilmesini yorumlayan CHP sözcüsü Faik Öztrak, "Milletin elindeki son gümüşler birer birer fona devrediliyor" dedi. Öztrak, açıklamasında

"Vakıfbank’ı önce Damadın yönettiği Hazine ve Maliye Bakanlığına, sonra Kayınpeder ve Damadın beraber yönettiği kara kutu Varlık Fonu’na alma operasyonu başladı. Ziraat ve Halk Bank’tan sonra sıra Vakıfbank’ta" diyerek sürdürdü. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise “Kamu bankaları uzunca bir süredir yandaşlara karşılıksız kredi tahsisi için kullanılıyordu. Orada deniz bitince şimdi oyunda ikinci perde başladı. Bankaların zararları hazineye devredilmiş oluyor. Borç artık 82 milyonun. Hayırlı olsun” dedi.