TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP'li Ali Mahir Başarır ve İYİ Partili Lütfü Türkkan ile ilgili hazırlanan dokunulmazlık fezlekelerini görüşmek için toplandı. Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, "Karma Komisyon'un ilk aşaması olarak bugünkü toplantımızda yapacağımız işlem, 5 üyeli bir hazırlık komisyonunun teşkil edilmesi" dedi. Beyazıt, hazırlık komisyonunun, takip eden aşamada dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili incelemesini yaparak 1 ay içinde raporunu Karma Komisyon'a sunacağını ifade etti. Muhalefet komisyon toplantısına katılmadı.

Karma Komisyon 'dokunulmazlık dosyaları' için toplandı: CHP, İYİ Parti ve HDP katılmadı

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile ilgili hazırlanan iki ayrı dokunulmazlığın kaldırılması fezlekelerini görüşmek için toplandı.

AKP Tokat Milletvekili Yusuf Beyazıt başkanlığında toplanan Karma Komisyon'da, İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan hakkında "alenen hakaret ve kasten yaralama", CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında ise "kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs" iddialarına ilişkin düzenlenen iki ayrı yasama dokunulmazlığı dosyası ve ekleri ele alınıyor.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanı Yusuf Beyazıt, "Karma Komisyon'un ilk aşaması olarak bugünkü toplantımızda yapacağımız işlem, İçtüzük kapsamında dokunulmazlık dosyalarını detaylı şekilde incelemek üzere 5 üyeli bir hazırlık komisyonunun teşkil edilmesi" dedi.

1 AY İÇİNDE RAPOR SUNULACAK

Hazırlık komisyonunun, takip eden aşamada dokunulmazlık dosyalarıyla ilgili incelemesini yaparak 1 ay içinde raporunu Karma Komisyon'a sunacağını dile getiren Beyazıt, "Karma Komisyon olarak biz de bir sonraki toplantımızda, hazırlık komisyonu raporu üzerine gerekli değerlendirmeleri yaparak konuyu nihai karar merci olan TBMM Genel Kurulu'na sunacağız" diye konuştu.

Ceza muhakemesinin soruşturma evresinin, kural olarak gizli olduğunu söyleyen Beyazıt, "Soruşturmanın bir bütün olduğu ve iddianamenin kabulüne kadar geçen süreçte iddia makamının lehte ve aleyhte tüm delilleri topladığı, bunların dosyada yer aldığı, fezlekelerin TBMM'ye gönderilmesinden sonra da soruşturma evresinin devam ettiği dikkate alındığında, soruşturma evresinin gizliliği kuralına TBMM üyelerinin ve Başkanlığımızın uyması gerekir" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda basın mensuplarını toplantı salonundan ayrılmaya davet eden Beyazıt, "Bu uygulama hem soruşturma evresinin kural olarak gizliliği ilkesine riayet edilmesi hem ilgili milletvekiline ait kişisel mahiyetteki bilgilerin mahremiyeti hem de toplantının düzen içerisinde yürütülebilmesine yönelik" dedi.

Bu arada Karma Komisyon toplantısında, CHP, HDP ve İYİ Parti milletvekilleri yer almadı.