AKP’li Güngören Belediyesi, 9 bloklu siteye karot testi yaptırmak istedi. Yurttaşlar, belediyenin polis ve zabıtalarla gelmesine tepki gösterdi, belediye başkan yardımcısının kendilerini tehdit ettiğini iddia etti

Karot almaya polislerle gittiler

Berkay DÜNDAR

İstanbul Güngören’de Tozkoparan Mahallesi ile birlikte 2013’te riskli alan ilan edilen Mehmet Nesih Özmen Mahallesi’nde yaşayanları ‘rantsal’ dönüşüm korkusu sardı. Mahallede bulunan 4 Kent Sitesi’ne Güngören Belediyesi ekipleri tarafından bir şikâyet dilekçesi gerekçe gösterilerek binaların sağlamlığını ölçmek için karot testi yapılmak istendi.

Polis ve zabıta eşliğinde gelen belediye ekiplerine site sakinleri izin vermedi. Mahalleli Bahattin Züngür, Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Uçan’ın kendilerini tehdit ettiklerini iddia ederek şöyle konuştu: “Güngören Belediyesi kimin yazdığı belli olmayan bir dilekçeyi gerekçe göstererek 9 bloka karot testi yaptırmak istedi. Güngören Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Uçan ile görüştük, bize diyor ki ‘Biz buranın karotunu alırız. Karottan sonra size 2 ay süre vereceğiz, 2 ay içerisinde eğer ki bizim talimatlarımıza uymazsanız, elektrik ve suyunuzu keseceğiz, sonra da tahliyenizi yapmaya vesile olacağız.’ Bir tebligat çıkarmadan, dilekçeyle binaya karot mu yapılır?”

DEVLET BİZE YARDIMCI OLMALI

Züngür, 1988 yılında yapılan 4 Kent Sitesinde, yurttaşların kentsel dönüşüme karşı olmadığını, belediyenin gösterdiği tutumdan rahatsız olduklarını belirtti: “Akşam birileri geliyor ve diyor ki 2-3 ay sonra binalarınız yıkılır. Peki, bundan sonrası ne olacak, burası boşaltıldıktan sonra alternatifi nedir? Sen devlet olarak bana yol göstermen lazım, bana yardımcı olman lazım. Sen burada polisle, zabıtalarla evimi basıyorsun.”

SİTE SAKİNLERİNİN BÖYLE BİR TALEBİ YOK

Mahallelinin Avukatı Onur Cingil ise olayın yargıya taşınması için belediyenin alacağı kararı beklediklerini belirtti: “Sorun şu ki sitede bir bloktan karot alınması talebi olduğu söylenmiş ama tüm bloklardan karot almaya geldiklerini, buna yetkili olduklarını söylemişler. Fakat 9 bloktan oluşan sitede 8 bloktan herhangi bir talep yok. Bu durum keyfi bir uygulama olarak görülüyor. Site sakinleri karşılaştıkları bu durumdan dolayı telaşlılar. Bu keyfilik ve ortaya çıkan belirsizlik onları rahatsız etmekte. Biz de başvuru olmaksızın ve de hukuki anlamda bir idari karar olmaksızın karot alma işlemi yapılamayacağı bilgisini kendilerine verdik. Hukuki sürece Güngören Belediyesi'nin hukuk sınırları içerisinde kalıp kalmamasına göre başlayacağız.”