Karşı çıktılar kazandılar

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Tire ilçesinde Kartal Dağı'na Emerald Maden şirketi tarafından kurulması planlanan mermer ocağı projesi Zeytin Yasası’na aykırı bulunduğu gerekçesiyle iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Zeytin ağaçlarının gelişimine mani olacak kimyevi atık bırakan ve duman çıkaran tesisler yapılamaz” denildi.


Bakanlığın kararına karşın şirketin aynı bölgede başka ruhsat alanlarının da bulunduğu kaydedildi. Tire Belediye Başkan Yardımcısı Gökhan Hızlı, “Bu şirketin bu ormanlarda başka ruhsatları alanları da var. Biz bu kararla yetinmeyeceğiz. Maden ocağı ruhsatlarının iptali için gerekli hukuki mücadelemiz devam edecek. İlçemizin akciğerleri için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

Kartal Dağı Koruma Platformu Sözcüsü Zeynel Aydın da, “Tedbirli olmaya devam edeceğiz. Tiremizi koruyacağız. Şirket sahipleri, Tire’yi ele geçirmekte ısrar ediyor. Onlar ne kadar çok ısrarcıysa, biz de o kadar ısrar edeceğiz. Şirket yetkilileri, açtıkları her davada aynı tepkiyle karşılaşacaklar” diye konuştu.