İsveç’te 14 Eylül’de yapılacak genel ve yerel seçimler için oy kullanmaya başlandı

İsveç’te 14 Eylül’de yapılacak genel ve yerel seçimler için oy kullanmaya başlandı. Seçim gününden önce oyunu kullanmak isteyen vatandaşlar, belli okullara, kütüphanelere, alışveriş merkezlerine kurulmuş olan seçim sandıklarına, erken oylama sürecinde gidip seçim zarflarını bırakabiliyor. Oyunu bu şekilde erkenden kullanmayı genelde yaşlılar ve çocuklu aileler tercih ediyor. 14 Eylül’de sabah sekizden, akşam sekize kadar adrese göre belirlenen sandıklara oyunu atması gereken seçmen için, erken oy kullanma sürecinde şu sandık, bu okul diye bir sınırlama yok. Seçmen kâğıdı evine postalanan bir kişi, elinde geçerli bir kimlikle erken oy kullanmak için sandığını kendi belirliyor. İster kütüphaneye gider, ister mutfak alışverişini yaptıktan sonra süper marketin önünde oyunu kullanır evine döner.

Oylar sandıklara giriyor ama bir taraftan seçim gezileri, konuşmaları, televizyon tartışmaları da devam ediyor. Sürecin en olaylı seçim çalışması geçen pazar Malmö’de yaşandı. Polis, atlarla 10 kişiyi hastanelik etti. Olaylar, İsveçlilerin Partisi adında bir aşırı ırkçı partinin Malmö’deki seçim toplantısında çıktı. Limhamn Meydanı’nda seçim çalışması yapan aşırı ırkçı partiyi protesto için karşı göstericiler alanda toplandı. Polis raporuna göre sayıları 1300 kişiyi bulan karşı gösterici grubun üzerine, bir süre sonra atlı polisler sürüldü.

Atlı polisler, yaşları 20 ila 50 arasında değişin 8’i erkek ikisi kadın 10 göstericiyi yerlerde sürükledi. Skåne polisinin aşırı ırkçı partiyi protesto eden karşı göstericilere bu tavrı tepki topladı. Olaylar sonrası polis adına açıklama yapan Ewa-Gun Westford, “Polise şişeler, patlayıcı maddeler, meşaleler atıldı. Biz de atlı müdahalede bulunduk” diyebildi. Aynı gösteride polis, yüzünü göstermediği ve şiddet eğilimli olduğu için 6 karşı göstericiyi tutukladı. Tutuklananlar ertesi gün salıverilirken yaralanmalara sebep olan polisler hakkında soruşturma başlatıldı.

Aşırı ırkçı İsveçlilerin Partisi’ne karşı Malmö Limhamn Meydanı’nda başlatılan karşı gösteri ruhu hafta boyunca sürdü. Partiyi, Göteborg’da 3 bin kişinin üzerinde bir karşı gösterici grup protesto etti. İsveç’in başka bir şehri Karlskoga’da toplanan karşı göstericiler, Nazilere sırtlarını dönüp ve kol kola girerek protestoda bulundu. Halka halka sırtları dönük bir şekilde parti lideri Stefan Jacobsson’un konuşmasını yuhalayan karşı göstericiler, olaysız bir şekilde dağıldı.

20 farklı şehirde seçim mitingi yapmak için izin almış olan İsveçlilerin Partisi, Norrköping’de de hoş karşılanmadı. Salı günü, sabah saatlerinde, Alman Meydanı’nda İsveçlilerin Partisi’nin meydan toplantısını yüzlerce karşı gösterici bastı. Meydana toplanan karşı göstericiler, parti mesajlarının sesini bastırdı. Aynı saatlerde St:Olas Kilisesi’nin çanları çalmaya başladı. Piskopos Thomas Wärfman, kilisenin çanlarına “korku” ve “nefretin” inşaat ettiği bir ideolojinin tehlikesini göstermek için sarıldıklarını açıkladı. Ayrıca Norrköping Belediyesi, saat 10’da belediye sarayının hoparlörlerinden, kente, Schindler’in Listesi filminin film müziklerini dinletti. Belediye encümeni Fredrik Bergqvist, amaçlarının rahatsız etmek olmadığını sadece insanların eş değer olduğunun altını çizmek istediklerini söyledi. Bergqvist, Norrköping’in geleneğinde başka kültürlerden gelenlere kucak açmak olduğunu, kentin bunu orta çağdan beri sürdürdüğünü hatırlattı.

İki hafta sonra parlamento ve belediye seçimlerini sonuçlandıracak olan İsveç’te, seçim sürecini seçmenler, siyasetçilerden daha büyük bir çaba göstererek renklendiriyor. Bu hafta sonu karşı gösteriler için adres başkent Stockholm olacak ve on binler meydanlara bekleniyor.