Erdoğan’ın İstiklal Marşı’nın bestesinin değiştirilmesi yönündeki açıklamalarını Prof. Dr. Sina Akşin ‘Karşıdevrimci bir süreçte her gün yeni bir adım atılıyor’ diye yorumladı

Karşıdevrimci bir adım

CAN UĞUR
canugur@birgun.net
@canugur1987

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstiklal Marşı ile ilgili sözleri tartışma yarattı. Erdoğan’ın ‘İstiklal Marşı’nın bestesinin değiştirilmesi’ yönündeki açıklamaları birçok kesim tarafından “kurucu iktidar hevesi” olarak yorumlandı. Daha önce de Cumhuriyet dönemine ait simgelere dönük açıklamaları ile bilinen Erdoğan’ın söz konusu ifadelerini tarihçi Prof. Dr. Sina Akşin’e sorduk. BirGün’e konuşan Akşin söz konusu açıklamaları bir yol haritasının unsuru biçiminde yorumladı. Akşin açıklamalarına şöyle devam etti: “Marş, bayrak gibi simgeler bir ülkenin kurucu değerleridir. Bunlara siyasi kaygılarla ya da benzer amaçlarla müdahale etmenin büyük sakıncaları vardır. Örneğin Fransa Cumhurbaşkanı’nın çıkıp kafasına göre bayrağa dördüncü renk ekleyelim demesi düşünülebilir mi?”

Karşıdevrimci süreç

Türkiye’de bir karşı devrim süreci yaşandığının altını çizen Prof. Dr. Akşin, “1950’li yıllardan itibaren Cumhuriyet kazanımları ve Kemalist devrimin adımları tasfiye edilmek isteniyor. Sağcı İslamcı hükümetlerin sistematik adımlarıydı bunlar. AKP iktidarında da bu adımlar hız kazanarak sürdü. Erdoğan’ın söylediği sözler alelade ifadeler değil. Bunlar karşı devrimci sürecin ilerleme hamleleridir. Şeriatçı bir kafa temel değerlerin hepsini tasfiye etmek istiyor, yaşadığımız durum bundan ibaret” diyerek sözlerini noktaladı.

‘Harekete’ geçtiler

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İstiklal Marşı’nın bestesinin değişmesi gerektiği açıklamalarının yankıları devam ederken sosyal medyada paylaşılan bir görüntü büyük tepki topladı. İstanbul’da Beykoz Belediyesi’ne bağlı ‘Mehmet Akif Ersoy Şiir Müzesi’ açılışında çekildiği belirtilen görüntülerde İstiklal Marşı’nın ilahi ezgisi ile okunması dikkat çekti.