Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya’yı Taliban’la gizli anlaşma yapmakla suçlayan ABD istihbaratını uyuşturucu ticaretine karışmakla suçladı

Karşılıklı suçlama

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kasım 2020 seçimleri öncesi vaatlerinden biri olan ‘Afganistan’daki ABD askerlerini geri çekme’ kararı için Taliban’la barış anlaşması imzalaması üzerine spekülasyonlar devam ediyor. New York Times ile Washington Post’un Rusya’yı ‘ABD askerlerine saldırması için Taliban’la gizli anlaşma yapmak’ ile suçlayan ve kamuoyunda geniş yer bulan haberinin ardından Rusya da ABD istihbaratını uyuşturucu kaçakçılığıyla suçladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Afganistan Özel Temsilcisi olan ve aynı zamanda Dışişleri Bakanlığı’na bağlı Asya İkinci Dairesi Başkanlığı görevini yürüten Zamir Kabulov, söz konusu iddialara ilişkin resmi açıklamada bulundu.

Kabulov, “Orada olan projelerden sayısız çekilen, bizleri bir takım şeylerle suçlayan harika Amerikan istihbaratının ajanları uyuşturucu trafiğinin içinde.

Uçakları Kandahar ve Bagram’dan kontrol edilmeden Almanya’ya, Romanya’ya, akla gelen her yere uçuyor. Bu öyle bir iş ki, Kabil’de her Afgan size anlatır, tembel kişiler bile bu konu hakkında konuşmaya hazır. Bu sır, artık herkesi bıktıran ve herkes tarafından bilinen bir sırdır. Herkes bunu var olan bir şey olarak kabul etmiş durumda” diyerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.


ÖRTBAS GİRİŞİMİ

ABD basınında ‘Rusya’nın Taliban militanlarına Afganistan’daki ABD askerleri ve koalisyon güçlerini öldürmeleri için gizlice para teklif ettiğine dair istihbarat bilgisine yer verilmesinin’ aldatıcı olduğunu beyan eden Kabulov, Amerikan istihbaratının kendi suçlarını örtbas girişimi yürüttüğünü kaydetti.

***

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı Robert O’Brien, Rusya-Taliban ilişkisine dair basında çıkan bilgilerin ABD gizli servisleri tarafından doğrulanmadığını açıklamıştı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Rusya ve Taliban arasında ‘anlaşma’ olduğu yönündeki bilgiye sahip olmadıklarını açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, New York Times’taki haberi ‘yalan’ olarak nitelendirmiş, daha sonra Washington Post da benzer iddialarda bulunmuştu.