İdlib’de artan saldırılar sonrası Kuzey Suriye’ye yönelik yeni harekat tartışılırken YPG olası bir operasyona yanıt vereceğini açıkladı. Şam yönetimi ise yeni anayasanın yazılması için ‘muhalifler’le mutabakata vardı.

Karşılıklı tehditler

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye'nin İdlib kentinde TSK birliklerine dönük en son cumartesi günü düzenlenen saldırının ardından bölgede operasyon iddiaları yeniden gündeme gelirken, bölge ülkeleriyle diplomatik temasları artan Suriye hükümeti ise yeni anayasa sürecini hızlandırdı.

YPG'DEN OPERASYON SÖYLENTİLERİNE TEPKİ

İdlib'de TSK birliklerine 11 Eylül'den bu yana üç kez saldırı düzenlenirken son saldırıyı da cihatçı grup “Seriyyet Ensar Ebu Bekir es-Sıddık” (Ebu Bekir Sıddık’ın Yardımcıları Seriyyesi) üstlendi. Ankara'nın ise Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) yönelik operasyon ihtimaline YPG'den tepki geldi. "Erdoğan ayakta kalabilmek için savaş politikası izliyor" açıklaması yapan YPG sözcüsü Nuri Mehmud, Ankara'nın operasyon tehditlerine karşı Suriye hükümetini "sorumsuz" ve Rusya ile İran'ın "çıkarlarına göre" hareket etmekle suçladı.

Rusya’nın şimdiye dek Suriye halkının lehine herhangi bir adım atmadığını sadece kendi çıkarlarına göre hareket ettiğini söyleyen Mehmud, "Rusya'nın Afrin'de olduğu gibi Türkiye'yle tehlikeli bir anlaşmaya varacağı" iddiasında bulundu. Mehmud, olası bir operasyonun yanıtsız kalmayacağı yönünde de karşı açıklamada bulundu.

Rusya'nın Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi ise İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki Nusra Cephesi militanlarının bir günde 11 kez ateş açtıklarını duyurdu. Açıklamada, "İdlib’de 5, Halep’te 5, Lazkiye’de 1 kez ateş açıldığı tespit edildi" ifadeleri yer aldı.

ŞAM'DA RUS HEYETİ İLE KRİTİK GÖRÜŞME

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin’in aralarında bulunduğu Rus heyeti 17 Ekim'de Şam’da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüştü.

Suriye’nin resmi haber ajansı SANA, Esad'ın görüşmede Rus heyetine "Başta ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi olmak üzere bu gelişme ve değişikliklerin, ABD ve müttefiklerinin rolünün düşüşüne işaret ettiği" yorumu yaptığı ve İdlib konusunun ele alındığını aktarmıştı. Görüşmede, "İki ülkenin bölgenin geleceğini kendi halklarının iradesiyle dış müdahale olmaksızın planlamak için çalışması gerektiği" konusunda mutabık kalındığı belirtilmişti.

MUHALEFETLE BİRLİKTE ANAYASA HAZIRLANACAK

Sahada gerilim artarken Suriye Anayasa Komitesi'nin hükümet ve muhalefeti temsil eden eş başkanları ise yeni bir anayasa taslağı hazırlanması konusunda anlaştı. Birleşmiş Milletler (BM) özel elçisi Geir Pedersen, Anayasa taslağını hazırlayacak olan 45 kişilik komitenin Suriye'yi seçime götürecek temel yasaları belirleme yetkisi bulunduğunu belirterek yeni anayasa taslağı hazırlayacağını ifade etti. Cenevre'de gazetecilere açıklamada bulunan Pedersen, iki yıl içinde altıncı kez toplanacak olan anayasa taslağı komitesinin, "belirgin ilkeleri" ele alacağını söyledi ancak ayrıntı belirtmedi.

Muhalefeti temsil eden komitenin eş başkanlarından Hadi el Bahra, "Mevcut anayasada kuvvetler ayrılığı olmaması, yanlış şekillerde istifade edilen bir dengesizliğe yol açtı. Her iki tarafın da egemenlik ve hukukun üstünlüğü dâhil belli konulardaki önerilerini içeren metinler sunacağız" açıklaması yaptı.
Suriye hükümetinin görüşmelerdeki delegeleri ise konuya ilişkin açıklama yapmadı. Pedersen, Ocak ayında yaptığı açıklamada hem Suriye muhalefeti hem de kendisinin anayasa sürecini ilerletme teklifinde bulunduğunu ancak bunun Esad'ın temsilcileri tarafından reddedildiğini açıklamıştı.