CHP'li Karşıyaka Belediyesi, vergi ve SGK borçları gerekçe gösterilerek banka hesaplarına ipotek konulması ve İller Bankası’ndan gelen payının düşmesi sebebiyle çalışanlarına maaşlarının bir kısmını ödeyemedi. DİSK maaşların ödenmemesine, İller Bankası’nın yaptığı kesintiye ve belediyenin hesaplarına konulan ipoteğe tepki gösterdi.

Karşıyaka Belediyesi ipotekten dolayı maaşları ödeyemiyor

Berkay SAĞOL

İzmir’de CHP’li Karşıyaka Belediyesi’nin vergi ve SGK borçları gerekçe gösterilerek banka hesaplarına ipotek konuldu. Belediyenin ayrıca İller Bankası’ndan gelen payında da kesinti yapıldı. Karşıyaka Belediyesi, hesaplarına konulan ipotekten dolayı belediye çalışanlarının maaşlarını hesaplarına yatıramıyor.

Maaşlarını alamayan Personel A.Ş ve Kent A.Ş emekçileri, belediye binası önünde eylem yaptı. DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, emekçilerin haklarının bir an önce ödenmesi çağrısında bulunurken, Karşıyaka Belediyesi’nin SGK ve vergi borçlarından dolayı hesaplarına ipotek konulmasını ve İller Bankası’nda Belediye’ye verilen payda yüzde 50 oranında kesinti yapılması nedeniyle de hükümeti eleştirdi.

Uzun süredir Karşıyaka Belediyesi’nde maaş ve geriye dönük işçi alacakları ile ilgili sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Gümüştekin, “Bizler Karşıyaka Belediyesi çalışanları olsak da bir taraftan da anneyiz, babayız, eşiz, çocuğuz, kiracıyız, müşteriyiz. Biz Karşıyaka Belediyesi işçileri, her gün işimize düzenli olarak geliyor ve eksiksiz çalışarak iş üretiyorsak, emeğimizin karşılığını da Karşıyaka Belediyesi, Kent AŞ ve Personel AŞ yönetiminden düzenli ve eksiksiz olarak talep ediyoruz. Parça parça ödenen maaşlar ne kredilerimizi kapatmaya yetiyor ne de evimize bir parça ekmek götürmemizi sağlıyor. Biz kamu işçisiyiz, işimize, evimize, çocuklarımıza ve Karşıyaka halkına karşı görevlerimiz var bunun bilincindeyiz, sizden de güler yüzle canla başla çalışmamızın karşılığı olan hakkımızı talep ediyoruz. Çünkü biz bunu hak ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Hükümete de tepki gösteren Gümüştekin, “İşçi maaşları Karşıyaka Belediyesinde İller Bankası’ndan gelen payla ödenmektedir. Eğer merkezi hükümet İller Bankası’ndan gelen payı yüzde 50 civarında kesintiye uğratırsa, biz işçiler tabii ki maaşlarımızı tam alamayız. Her ay 35 milyon civarı gelmesi gereken iller bankası payı, bu ay neye dayanarak 17 milyon olarak gönderilmiştir. Buradan soruyoruz siz muhalif belediyeleri mi cezalandırıyorsunuz, biz işçileri mi? Yoksa Karşıyaka halkını mı? Üstelik bununla da kalmayıp, SGK ve vergi borcunu ödeyemeyen Karşıyaka Belediyesi’nin bu borçları bahane edilmiş olup, sadece vergi ve SGK borcu kadar miktara ihtiyati tedbir kararı konulması gerekirken, eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tüm taşınmazlarına ihtiyati tedbir kararı konularak Belediye köşeye sıkıştırılmış ve mal varlıklarının herhangi bir projede değerlendirilmesine bile isteye engel olunmuştur. Karşıyaka’ ya yapılan bu ayrıcalıklı davranışı, iktidara yakın belediyelere ve son 10 yılda 128 kez vergi indirimi yaptığınız 5’li çeteye de yapacak mısınız? Tabii ki yapmayacaksınız.”

“BELEDİYENİN KAMU KURUMU OLDUĞU UNUTULDU”

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konu hakkında açıklama yaptı. Tugay, “Problem yaşıyoruz ama bunun temel nedeni Karşıyaka Belediyesi’nin bugün hak ettiği aylık geliri, tahakkuku İller Bankası’ndan alamamasıdır. Ekim ayına oranla Kasım ayında İller Bankası ödemesi yüzde 45 düşürüldü. Bunun bir anlamı olmalı. Daha önceden tartışma konusu olan SGK vergi borcu ile ilgili olarak biz huzurevinin kamuya geçmesiyle ilgili yazılar yazdık şu ana kadar cevap gelmedi İzmir’den de diğer illerden de hemen hepsi AKP ve MHP’li belediyeler olmak üzere camiler, okullar dahi vergi borcuna sayılacak şekilde devredilmiş. Oysa biz çok değerli bir araziyi devretmek istiyoruz ama cevap alamıyoruz. Bunlar maalesef adaletsiz, iktidar tarafında olan belediyelerin lehine olan yanlı kararlar. Bunlardan dolayı üzüntülüyüz. Belediye tarihinde bugüne kadar hiç olmamış olan, her zaman vergi ve SGK borcu olduğu halde hiçbir zaman alınmamış bir karar şu anda alınmış durumda. Bu emniyet müdürlüğüne, milli eğitim müdürlüğüne haciz koymak gibi bir karar. Belediyenin de bir kamu kurumu olduğu unutulmuş durumda” dedi.