İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZENERJİ, İZELMAN şirketleri ve Karşıyaka Belediyesi’nde çalışan işçiler hakları için direnişe geçti. Karşıyaka Belediyesi işçileri ise geriye dönük alacakları, ücretlerinin eksik ve zamanında yatmamasından kaynaklı iş bıraktı.

Karşıyaka Belediyesi işçileri hakları için direnişe geçti

Aycan KARADAĞ

İzmir’de işçiler haklarını korumak için dört koldan direnişe geçti. DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 8 No’lu Şubesi’nin örgütlü olduğu Karşıyaka Belediyesine ait Kent AŞ ve Personel AŞ şirketlerinde çalışan işçiler, geriye dönük alacakları, ücretlerinin eksik ve zamanında yatmamasından kaynaklı iş bıraktı. Belediyenin şantiyelerinde ve saha birimlerinde çalışan yaklaşık bin işçi, iş başı yapmayarak belediye yönetiminden alacaklarının tamamen yatırılmasını talep etti.

Genel İş 8 Nolu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin, “İşçiler olarak haklarımızı istiyoruz. Karşıyaka Belediyesi çalışanlarının maaşı, aylardır gününde yatmıyor, eksik yatıyor, geçmiş dönem ücret alacakları ödenmiyor. Maaşlarımızın ve ücret alacaklarımızın, zamanında ve düzenli olarak ödenmesini istiyoruz. Maaşlarımızın, parça parça değil, tek seferde ödenmesini istiyoruz. Biz işçiler olarak bugüne kadar sorumlu bir davranış gösterdik, bundan sonra da bu sorumlu davranışı sizden talep ediyoruz. Derdimiz kavga değil, derdimiz işçinin, emekçinin, çalışanın ekmeğidir” diye konuştu.

İZELMAN’DA YÜZDE 40 KABUL EDİLMEDİ

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı İZELMAN AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 1 ve 3 No’lu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme görüşmelerinde henüz anlaşma sağlanamadı. 7 binin üzerinde işçiyi kapsayan sözleşme görüşmelerinin onuncu oturumu gerçekleşti. Oturumda, şirketin yüzde 40 zam teklifi işçiler tarafından kabul edilmedi. Öte yandan taban ücret, primler ve sosyal haklar gibi mali maddeleri içeren 13 maddede de bir ilerleme kaydedilemediği öğrenildi. İşçiler yüzde 75 zam tekliflerinin kabul edilmemesi halinde greve çıkacaklarını söyledi.

14 MADDEDE ANLAŞMA SAĞLANAMADI

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ AŞ’de örgütlü Genel-İş İzmir 2 ve 9 No’lu şubeleri ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki toplu iş sözleşme görüşmeleri de devam ediyor. 10 binin üzerinde işçiyi kapsayan sözleşmede onuncu oturumda da anlaşma sağlanamadı. Görüşmelerde çoğunluğu parasal maddelerden oluşan 14 maddede hâlâ uzlaşılamadı. Genel-İş 2 Nolu Şube Başkanı Arif Yıldız, kalan 14 madde ile ilgili sürecin devam ettiğini, taban ücreti konusunda ise uzlaşının halen sağlanamadığını söyledi.