Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Toplumsal Düşünce Günleri’ etkinliğinde Basın ve İktidar” başlıklı bir panel düzenlendi. Panelde konuşan BirGün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Aydın, bu coğrafyada yaşayan gazetecilerin onurlu bir şekilde mücadele ettiğini söyledi

Karşıyaka’da basın ve iktidar konuşuldu

BİRGÜN EGE

Karşıyaka Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek ‘Toplumsal Düşünce Günleri’ Bostanlı Suat Taşer Sanat Merkezi’nde başladı. Programda BirGün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Aydın, gazeteci-yazar Rıdvan Akar ve Ayşen Şahin’in katılımıyla “Basın ve İktidar” başlıklı bir panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan gazeteci-yazar Rıdvan Akar, “Bugün buraya nasıl geldik sorusunun cevabı Özallı yıllardır. O dönemin iktidar ilişkilerine bakıldığında ilişkiler kullanılarak medyanın yeniden konumlandırıldığını görürüz. O dönem gazetenin tirajı ve kamu ilanları üzerinden yaptırımları uygulanırdı. İkinci önemli kırılma yine bu dönemdedir. O zamana kadar medya kökenli kişiler medya sahipleriydi. Daha sonra özelleştirme politikalarıyla medya patronları değişti. Editöryal bağımsızlığın kaybedilmesi ve otosansür bu dönemin ürünüdür. Üçüncü kırılma ise 2007 yılıdır. 2007 yılında AKP'ye karşı açılan kapatma davası sırasında yeniden şekillendi. Medya patronlarıyla uzlaşmak yerine medya sahipliklerini ele geçirdiler” dedi.

karsiyaka-da-basin-ve-iktidar-konusuldu-976871-1.

BirGün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Aydın da, “Medya iktidar ilişkisi yeni bir durum değil. İktidarlar sürekli medyayı denetim altında tutmaya ve kullanmaya çalıştı. 2007 yılının çok kritik olduğunu düşünüyorum. Biz AKP içinde doğmuş bir gazeteyiz. Herkesin AKP iktidarını alkışladığı dönemde de bize sürekli davalar açıldı. 2007 yılından sonra iktidar gazeteye ve medyaya sahip oldu. O zamandan sonra bizim muhalefet etmemiz daha farklı oldu. Bu yıldan sonra yekpare bir medya oldu ve yekpare dışında kalanlar yok edilmesi gerekenler olarak görüldü. Bu coğrafyada yaşayan gazeteciler çok onurlu mücadele ettiler. Ülkedeki insanlar baskıya boyun eğmedi. Bütün ülke olarak çok ciddi direndik ve ödülü almaya yakınız. Bugün çok kritik bir aşamadayız. Bütün verilen mücadele artık dönüm noktasında. Daha iyisini hak ediyoruz” diye konuştu.