İzmir’de gerçekleşen depremde Karşıyaka en çok etkilenen bölgelerden biri. Karşıyaka’da 17 bina ağır hasarlı olarak açıklanırken bunların içinde Hakimevi de bulunuyor.

Karşıyaka’da hasarlı binalar korkutuyor

BERKAY SAĞOL

Geçtiğimiz Cuma günü Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Bayraklı başta olmak üzere İzmir'in birçok ilçesindeki binalarda ağır hasarlara neden oldu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise dışarıda olan yurttaşların sayısını yaklaşık 15 bin kişi olarak açıkladı.

Karşıyaka’nın Bostanlı semtinde bulunan Hakimevi binasında oluşan çatlakların ardından, bina boşaltılarak etrafı şeritle çevrildi. Depremin ardından Karşıyaka’da ilk mühürlenen binalardan olan Nergiz'de bulunan Eşref Önman apartmanına ise yapılan denetimin ardından ağır hasarlı raporu verildi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın hayata veda ettiği, Karşıyaka Belediyesi tarafından 2005 yılında Latife Hanım Anı Evi adını alan köşk de depremde hasar gördü. Köşkün duvarlarında çok ciddi çatlaklar oluştuğu, içerisinde bulunan tarihi eserler ise güvenli bir yere taşındığı öğrenildi.

BAŞVURU ÇOK

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, deprem sonrasında 3 bin 442 yapı ile ilgili ihbar aldıklarını, şu ana kadar 322 binanın incelendiğini ve yapılan incelemelerde 17 binanın ağır hasarlı, 28 binanın orta hasarlı, 108 binanın hafif hasarlı ve 169 binanın da hasarsız olduğunun tespit edildiğini söyledi. Karşıyaka Atatürk Bulvarı’nda bazı apartmanlarda yoğun çatlaklar gözlemlenirken, Bulvarda bulunan ve altında Ziraat Bankası’nın şubesinin de bulunduğu bir apartmanın hafif yan yatması sonucu bina tedbir amaçlı boşaltılarak çevresine şerit çekildi.

karsiyaka-da-hasarli-binalar-korkutuyor-801010-1.

Ağır hasarlı olarak açıklanan Eşref Önman apartmanı yöneticisi Aynur Pırıldak, “Tespitin açıklanması için beklerken polis kontrolüyle binaya girip acil olan bazı eşyalarımızı yanımıza alabildik. Ağır hasarlı raporunun açıklanmasının ardından binaya girişi tamamen durdurdular. Apartmanda hemen hemen herkes geçici süreliğine bir akrabasının yanına yerleşti. Ancak önümüzdeki süreçle ilgili bizlere bilgi verilmesi gerekiyor” dedi.