BirGün’e konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, kentteki her insana dokunmaya çalıştıklarını söyleyerek, Karşıyaka’yı iklim krizi sebebiyle meydana gelecek olan olası krizlere karşı her alanda hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti.

Karşıyaka’da her insana dokunuyoruz
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, görevde geçen yaklaşık dört yılını BirGün’e anlattı. Bu sürede insanlara dokunmaya çalışan projeler gerçekleştirdiklerini dile getiren Tugay, iklim krizine karşı gerçekleştirdikleri ve yapmaya devam edecekleri projeler olduğunu söyledi.

Göreve başladıklarında beş yıllık stratejik plan yaptıklarını ve bu planı sahadan topladıkları veriler, beklenti ve analizler üzerine revize ettiklerini belirten Tugay, “Genel anlamda kentin ihtiyaçlarını ve beklentilerini bilerek, gelecek vizyonunu çizerek bir plan oluşturduk ve ona göre yatırımlar yaptık. İklim kriziyle bağlantılı olarak yaşanacak krizlerle ilgili hazırlık çalışması en önemlisi oldu. Su, gıda ve enerjiye odaklandık. Bu çerçevede biz Karşıyaka’yı, gelecek krizlere hazırlamak için bazı stratejiler belirledik ve uygulamaya soktuk. Yeraltı su rezervlerinin haritalanması, takibi ve onların beslenmesi geçirgen yüzeylerin artırılmasıyla ilgili projeler yürütüyoruz. Sahip olduğumuz su kaynaklarını kirlenmeden korumak, seviyesini takip ederek belli bir noktadan sonra kullanımını durdurmak gibi önlemler alacağız. Su zabıtası uygulamasını devreye sokmayı düşünüyoruz. Gereksiz su harcanan alanlarla ilgili müdahalelerde bulunması için su zabıtası uygulaması önemli olacak” dedi.

Tugay, “Şu anda enerjiyi gereğinden fazla kullandığımız bir sürü alan var. Kendi tesislerimiz ve binalarımızda bir enerji etüdü çalışmasını başlattık. Daha az enerji harcayarak daha fazla verim elde etmekle ilgili önlemler alıyoruz. Burada yüzde 40’lara varan tasarruf elde edilebiliyor. Yeşil bina ve yeşil site sertifikasyonu çalışmasına başlıyoruz. Sitelerde ya da apartmanlarda enerji verimliliğini artırmayla ilgili bazı standartlar belirleyeceğiz ve uygulayan binalara katı atık bedelini almama gibi bazı avantajlar sağlayacağız” diye konuştu.

‘KENT TARIMINI HEDEFLİYORUZ’

Kentsel gıda stratejisi hazırladıklarını vurgulayan Tugay, şunları söyledi: “Kent içi tarımı hedefliyoruz. Kent içinde 10 bin civarında meyve ağacını şehir içine dikmek için karar aldık. Bu sene meyve ağacı dikme yılı olacak. Ağaçlar meyve vermeye başladığında kentimize bir gıda kaynağı sağlamış olacağız. Kent içerisinde bostan kuruyoruz. Yazın ayrı, kışın ayrı sebze üretiliyor. Karşıyaka gibi bir yerde kent tarımı yapmayı biz hayal ediyoruz ve gerçekleştireceğiz. Dayanıklı, dirençli bir şehir haline geleceğiz.” İnsanların çoğunlukla sosyalleştikleri, doğal ortamlarda buluştukları, uygun fiyatlı hizmet alabildikleri, huzuru hissettikleri alanların mümkün olduğunca artmasını istediklerini belirten Tugay, “Elimizdeki alanların tamamını haritalandırdık ve insanların katılımıyla beraber bir eylem planı belirledik. Karar alma süreçlerinde halk etkili oluyor. Biz şu anda bir yere park yapacağımız zaman o bölgedeki insanlara soruyoruz. İnsanların verdiği fikirlere göre tasarımcılarımız projeye çalışıyor ve ondan sonra alanı tamamlıyoruz. Bu anlamda kentteki spor tesislerinin dengeli ve adil dağılımı için bir çalışma yaptık ve olabildiğince amatör spor dallarını destekliyoruz. Çocukların hangi spor dalına daha yetenekli olduğunu anlamak için bir sporcu performans ölçüm merkezimiz bulunuyor” dedi.

‘HAKLIYIZ VE İTİRAZ ETTİK’

Karşıyaka Belediyesi’nin hesaplarına konan tedbir kararıyla ilgili de konuşan Tugay, “Hesaplarımıza konulan tedbir kararlarını hâlâ kaldırmadılar. Hukuken biz itiraz ettik, dava açtık ve haklıyız. Kanunen alacaklarının en fazla iki katı kadar olan miktara bloke koyabilirler ama bizde bütün her şeye tedbir kararı koydular. Bu da 50 veya 100 katına denk geliyor. Bu tedbir kararını bu dönemde ve bu şekilde yapmış olmaları kararın kesinlikle siyasi olduğunu gösteriyor. Bir kamu kurumuna yönelik böyle bir uygulama ilk defa yapıldı. Belediyelerin her zaman vergi ve SGK borcu vardı ama hiçbir zaman böyle bir karara maruz kalmamışlardı” diye konuştu. İller Bankası kesintisinin çok fazla olduğuna vurgu yapan Tugay, şunları dile getirdi: “İller Bankası’nın bize her ay ayırıp gönderdiği para belediyenin temel geliri. Normalde bütçenin yüzde 50 ile yüzde 70 arasında olması gereken İller Bankası payı bizde yüzde 20’lere kadar düştü. Bu inanılmaz düşük bir oran. Bunun da kasıtlı yapıldığını düşünüyorum. Bu hükümetin yerel yönetimlere uyguladığı dolaylı bir ambargo.”