Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Evrensel Çocuk Merkezi’nde hayata geçilen Planetaryum projesini tanıttı. Tugay, “Teknoloji, bilim açısında kendisine ilham veremeyen çocukların bu kente verecekleri dar oluyor. Çocuklarımızın biraz ufuklarını açmak istiyoruz” dedi.

Karşıyaka’da Planetaryum hizmete başladı

Berkay SAĞOL

Hem çocuk hem gençlere hitap eden ve teknolojik altyapısıyla İzmir’de alanında en iyisi olma iddiasında olan Planetaryum, Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi’nde hizmete başladı. Aynı anda 98 kişiye hizmet verebilecek olan ve 16 metre kubbe çapıyla İzmir’in en büyük Planetaryumu, haftanın her günü ziyaret edilebilecek.

Proje hakkında bilgi veren Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Burayı yenileyim diye arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Neler ekleyebiliriz diye düşündüğümüzde bunu bulduk. Aslında her kentin ihtiyacı olan bir tesis. Teknik açıdan Türkiye’nin en iyi Planetaryumu. Bunu öncelikli olarak eğitim amaçlı, aynı zamanda genç ve çocukların vakit geçirmesi için düşündük. Bizim derdimiz buradan para kazanmak değil. Bu konuya biraz vizyoner bakıyoruz. Teknoloji, bilim açısından çocuklarımızın biraz ufuklarını açmak istiyoruz. Planetaryumların filmleri yurt dışında yapılıyor. Sadece Karşıyaka’da bir planetaryum kuran bir belediye olarak kalmıyoruz. Planetaryum gelişine katkı sunacak çalışmalar yapıyoruz. Zamanla çok daha ilgili çekecek. Filmlerin gösterilmesine ve üretimine biz de katkı koyacağız” dedi.

karsiyaka-da-planetaryum-hizmete-basladi-918465-1.

Bölgenin eğitim kampüsüne dönüştüğüne dikkat çeken Tugay, “Burada sıfır karbon noktası tesisi kuruldu. Ege Orman Vakfıyla kurduğumuz bir tesis. Çocuklarımıza çevre konusunda eğitimler veriyoruz. Biraz ilerde bilim müzesi var. Yanda bir okul var. O okulun bitişinde ekolojik yaşam merkezi yapıyoruz. İhalesi yapıldı. Tarım, bitkiler ve toprak konusunda yine çocuklara ve gençlere eğitimler verilecek. Yetişkinlere de aromatik bitkiler hakkında eğitimler verilecek. Buranın bahçesinde bir tane botanik bahçesi yapmayı düşünüyoruz. İzmir’in ikliminde olmayan bitki koleksiyonu oluşturmak istiyoruz. Her yerde görmediğimiz bazı hayvan türlerini sergileyeceğiz. İlgi çekici yer haline getirmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

karsiyaka-da-planetaryum-hizmete-basladi-918466-1.