İzmir’deki Kartal Dağı’na yapılması planlanan mermer ocağına karşı mücadele sürerken şimdi de bölgeye RES yapmak için çalışma başlatıldığı ortaya çıktı

Kartal Dağı yine hedefte

Aycan KARADAĞ
İzmir’in Tire ilçesinde kızılçam ormanları ile kaplı Kartal Dağı’na orman ve tarım alanları içerisine mermer ocağı kurulmaması için bölge halkı mücadelesini sürdürüyor. Bölge halkı mücadelesine karşı şimdi de Enerjisa Enerji Üretim tarafından, Aydın ili Germencik ilçesi Dampınar Mahallesi ve İzmir ili Tire ilçesi Küçükkale Mahallesi’nde Dampınar Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Mobil Kırma Eleme Tesisi projesi için harekete geçti. Firma, ÇED başvuru dosyasını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu.

Proje kapsamında bölgede toplamda 11 adet türbin kullanılması planlanırken 9’u Aydın’da ve 2 tanesi ise İzmir sınırları içerisinde yer alacak. Proje alanı ise orman, tarım ve mera alanları içerisinde kalıyor. Ayrıca ÇED izni alanı, Meryem Ana Tabiat Parkı’na 15 kilometre mesafede yer alıyor. Kartal Dağı Koruma Sözcüsü Zeynel Aydın ise kurulmak istenen bölgede arkeolojik kalıntıların bulunduğu belirtti. Aydın, Kartal Dağı’nı ne pahasına olursa olsun koruyacaklarını vurgulayarak, “Maden projesinin ardından bölgede RES kurulmak isteniyor. Burası ne pahasına olursa olsun korunması gerekirken madenlerle, RES’lerle yok edilmeye çalışılıyor. Burada 9 köy var. Burayı mutlaka korumamız lazım. Biz kararlıyız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde bölgede Emerald Maden, Taşımacılık, İnşaat Şirketi tarafından kurulması planlanan yıllık 500 bin ton kapasiteli mermer ocağı projesinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısına bölge halkı izin vermemişti.