2022 yılının ilk dokuz ayında 666 milyon TL kâr eden Kartondan işçilerinin başlattığı grev 33. gününde devam ediyor. Maaşlarının asgari ücretin 8-10 lira kadar üzerinde olduğuna dikkat çeken işçiler, "Bu aslında grev değil bir isyan" diyor. İşçileri, talepleri karşılanana kadar grevi sürdüreceklerini belirtiyor.

Kartonsan işçileri direnişi sürdürüyor: Bu grev değil, isyan!

Kocaeli’ndeki Kartonsan fabrikasında greve başlayan işçilerin mücadelesi 33’üncü gününde devam ediyor. Fabrika önünde direnen işçilerden Gürkan Akın, "Bu işin sonunda mutlaka gülen taraf olmak istiyoruz, inanıyoruz. Kartonsan kendisi büyük bir firma ama bizimle büyük bir firma, bizimle beraber büyüyen bir firma. İnşallah kazanacağız" dedi.

Kocaeli’ndeki Kartonsan fabrikasında Türk-İş’e bağlı Selüloz İş Sendikası’na üye işçilerin toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde uzlaşma sağlanamaması üzerine başlattığı grev 33’üncü gününde devam ediyor.

22 Aralık 2022'de greve çıkan işçiler, maaşları 8-10 lira ile asgari ücretin üzerine çıkan işçilerin olduğunu, talepleri karşılanana kadar greve devam edeceklerini belirtti. Şirketin 2022 yılının ilk dokuz ayında 666 milyon TL kâr ettiğini söyleyen işçiler, talepleri karşılanana, haklarını alana kadar greve devam edeceklerini bildirdi.

"İŞÇİLERİ SEFALET ÜCRETİNE MAHKUM BIRAKTILAR"

Selüloz İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Aykut Güner, şunları söyledi:

"Karnelerini alan çocuklarımız, ailelerimiz buraya bize desteğe geldiler. Grev çok iyi gidiyor motivasyonu, direnci, kararlılığı yerinde. Burada da gördüğünüz gibi kazanana kadar bu süreci devam ettireceğiz. Yaklaşık 5-5,5 ay süren toplu iş sözleşme sürecinden sonra işverenle yaşanan anlaşmazlıktan dolayı 22 Aralık tarihinde greve çıktık. Greve çıkaran temel noktalardan biri işverenin işçileri sefalet ücretine mahkum bırakmasıydı. En son açıklanan asgari ücret zammından sonra işverenin verdiği en son teklif ettiği rakamla sadece 8-10 lira asgari ücretin üzerine çıkan işçiler var. Burası 50 yıllık bir fabrika, Türkiye’de tekel konumunda bir fabrika. Borsaya açık bir şirket 2022 yılının ilk dokuz ayında 666 milyon TL kar ettiğini açıklayan bir firma. İşveren büyümeye devam ederken tam tersine işçiler küçülsün diyorlar o yüzden biz bu dayatmaları, bu zorbalığı kabul etmediğimiz için 31 gündür grevdeyiz.

Mesele sadece ücret meselesi de değil burada grev sürecinde yaşanan bir olay aslında işverenin işçiye yaklaşım tarzının da en önemli göstergesiydi. Toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde banka promosyon anlaşması yapan işveren uyuşmazlık nedeniyle işçilere yatıramadığını söylemişti ama geve çıktığımızın 5’inci günü içeride çalışmakta olan beyaz yakalılara banka promosyonunu yatırdı. Demek ki bunu işçilere verebilme fırsatı varken tam tersine grev sürecinde grev kırıcılık örneği olarak önümüze dayattı. Ama biz ne işverenin verdiği banka promosyonu ne de bize dayattığı sefalet ücretine kanmıyoruz. Taleplerimiz karşılanana, hakkımızı alana kadar greve devam edeceğiz."

"GREVİ SONUNA KADAR SÜRDÜRECEĞİZ"

İşyeri temsilcisi Tuncay Kabaloğlu, “Bu aslında grev değil bir isyan. Sefalet ücretlerini bize dayatan işverene karşı ailelerimizle, çocuklarımızla grev meydanında yapmış olduğumuz bir isyan. Bundan sonraki aşamada işverenin bizi en yakın zamanda pazarlık masasına davet edip bize bu yaşattığı ayazı bir an önce bitirmesini istiyoruz. Başlatmış olduğumuz grev büyük bir kararlılıkla devam ediyor, bu kararlılığı sonuna kadar sürdüreceğiz” diye konuştu.

İşçilerden Gürkan Akın ise, "Yarımız fabrikada yarımız dışarıda. Bu işin sonunda mutlaka gülen taraf olmak istiyoruz, inanıyoruz. Fabrikamıza sırtımızı dönmedik. Kartonsan kendisi büyük bir firma ama bizimle büyük bir firma, bizimle beraber büyüyen bir firma. İnşallah kazanacağız" ifadelerini kullandı.

(ANKA)