Kaş’ı betona teslim etmeyin

FATİH KIYMAN

Ekim 2015’te AKP'li Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve hazırlandığı günden beri tepki gören ‘Kaş Çevre Düzeni Planı’ kitle turizmi modelinin Türkiye’nin dört bir yanında yarattığı talana şimdiye kadar geçit vermeyen Kaş’ın, yerel turizm modelini tehdit ediyor.

WWF-Türkiye (Dünya Doğayı Koruma Vakfı), Kaş'ın doğal yapısını bozarak, betonlaşmayı yangınlaştıracak olan planla ilgili, davaya müdahil olmanın yanında bir de sosyal medyada plana karşı bir imza kampanyası başlattı. Başlatılan imza kampanyasında, “Önerilen plan, aralarında dünyaca ünlü Kaputaş Plajı'nın da bulunduğu Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kalan birçok alanı tehdit ediyor. İnceboğaz bölgesindeki 1. derece arkeolojik SİT alanı dahil, Liman Ağzı, Gökseki, Bucak ve Çukurbağ Yarımadası'nda da betonlaşma riskini artırıyor. Plan onaylanırsa, bozuk orman niteliğindeki birçok alan ve zeytinlikler yapılaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak,”denildi.

Çağlayan’ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise, planda öngörülen yeni ‘Turizm Tesis’ alanlarıyla ilgili. Çağlayan bu konuda, “Bu tesisler, kentsel yerleşimden kopuk olup, kendi içinde büyük kapasiteli kitle turizmine hitap edecek şekilde gelişecek ve Kaş'ın genel yapısına uygun düşmeyecektir,” dedi.

***

NE OLMUŞTU?

Turizm potansiyelini ağırlıklı olarak küçük işletmeler ve butik otellerle değerlendiren, ‘kitlesel turizme’ geçit vermeyen Kaş’ta tartışmalar, ilk olarak AKP’li belediyenin Mayıs 2015’te Kaputaş Plajına iş makineleri sokmasıyla gündeme gelmişti. Ardından hazırlanan 1/25binlik plan yöre halkı tarafından ‘Kaş’ı betonlaştırma planı’ olarak nitelendirilmiş, Kaş Turizm Tanıtma derneği planı mahkemeye taşımıştı.