Geçtiğimiz günlerde yurt kapasitesinin 800 binin üzerine çıktığını iddia eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bu kez de yurda yerleşen öğrencilerin oranını yüzde 80 olarak açıkladı. "850 bin kapasitelik 800 yurdumuzla İspanya'ya, İngiltere'ye Almanya'ya hatta Amerika'ya baktığımızda bu oranın yüzde 20'lerinde bir altyapı görüyoruz" diyen Kasapoğlu, Türkiye'nin rekor kırdığını öne sürdü.

Kasapoğlu'ndan yeni iddia: Yurtlarda yüzde 80'in üzerinde yerleştirme oranı yakaladık

Geçtiğimiz günlerde yurt kapasitesinin 800 binin üzerine çıktığını iddia eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bu kez de öğrenci yurtlarına yüzde 80'in üzerinde öğrencinin yerleştiğini öne sürdü.

Öğrenciler ise bunun odalarına fazla yatak ve ranza eklenmesiyle sağlandığını söylemişti. Veriler ise Kasapoğlu'nun açıklamalarını yalanlıyor.

Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, "Yüz Yüze 100 Gün" çalışmaları kapsamında bugün Fatih Çatladıkapı Sosyal Tesisleri'nde öğrenci yurtlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'deki öğrencilerin yüzde 80'inin yurtlara yerleştiği iddiasında bulunan Kasapoğlu, "Avrupa'daki örneklere baktığımızda yakınına dahi yaklaşmayacak bir tabloyla karşı karşıyayız. 850 bin kapasitelik 800 yurdumuzla İspanya'ya, İngiltere'ye, Almanya'ya hatta Amerika'ya baktığımızda bu oranın yüzde 20'lerinde bir alt yapı görüyoruz" dedi.

Türkiye'nin yüzde 80 oranıyla bu yıl rekor kırdığını öne süren Kasapoğlu, "Bursuyla, kredisiyle, beslenmesiyle sunulan hizmetlerle çok geniş bir yelpazede büyük bir devrim ortaya koyuyoruz. Bir şeyi özellikle ifade etmek istiyorum. Çünkü bu konuyu istismar etmeye kalkanlar var. 8 milyon öğrenci üzerinden yurt politikası sözüm ona ortaya koymaya çalışanlar var. Bu yıl rekor bir başvuru aldık ve hamdolsun o rekor başvuruyu ilk faz yerleştirmemizde yüzde 80 üzerinde bir yerleştirme oranı yakaladık. Şimdi ikinci fazdayız. İkinci faz geçtiğimiz çarşamba günü başladı ve dinamik bir şekilde bu süreci de yönetiyoruz. Dört fazın sonunda inşallah tüm gençlerimizi bakanlık yurtlarımızın çatısı altında Allah'ın izniyle oluşturacağız. Bu önemli bir başarıdır. Bu, genç odaklı siyasetin ürünüdür. Hizmet odaklı, eser odaklı süreç yönetiminin neticesidir" şeklinde konuştu.

VERİLER KASAPOĞLU'NU YALANLIYOR

Öte yandan öğrencilerin durumu ve veriler Kasapoğlu'nun çizdiği tabloyu yalanlıyor. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçtiğimiz yıl "Yurt sorunu diye bir şey söz konusu değil" diyerek görmezden geldiği barınma ve yurt sorunu büyürken birçok öğrenci özel yurtlara mahkum bırakılıyor. Bu yurtların yıllık bedeli ise 100 bin lira civarında.

İstanbul’da yükseköğretim kurumlarında eğitim gören öğrenci sayısı toplam bir milyon bin 834. Geçen yılın verilerine göre İstanbul’daki devlet yurdu kapasitesi ise sadece 24 bin 651. İstanbul’da öğrencilerin sadece yüzde 2,46’sı devlet yurtlarına yerleşebiliyor.