Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin dava dosyasının Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen hakim Nimet Demir, dilekçesini verdiğini ve emekliye ayrılacağını söyledi.

Kaşıkçı davasına şerh düşmesinin ardından Maraş'a atanan hakim: Dilekçemi verdim, emekliye ayrılıyorum
Fotoğraf: AA

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da bulunan Suudi Konsolosluğu'nda öldürülmesine ilişkin dava dosyasının Suudi Arabistan'a gönderilmesine şerh düşen ve Maraş'a gönderilen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, emekliye ayrılacağını ifade etti.

Karar gazetesinden Elif Çakır'a konuşan Demir, "Ayrılıp gitmemi istediler gibi geldi bana. Bende biraz önce emeklilik dilekçemi verdim. Emekliye ayrılıyorum” dedi.

Maraş'a atanmasının normal bir atama olarak değerlendirilememesine ilişkin açıklama yapan Demir, "Normal değil çünkü haberim yoktu. HSK son yıllarda kararnameye girecek hakim ve savcılara telefon mesajı yoluyla ‘kararnamedesiniz’ diye haber veriyordu. Eskiden haber vermiyordu, yargıçlar kararname açıklandığında öğreniyordu. Bu büyük bir sorundu. Bütün planınızı yaşadığınız şehre göre yapıyorsunuz ve bütün planınız bir anda bozuluyor. HSK buna böyle bir çözüm bulmuştu. Dolayısıyla başka bir şehre atanacak olan hakim ve savcıların önceden haberi oluyor, kararname ile öğrenmiyor.” ifadelerini kullandı.

Demir şöyle konuştu:

"Mutlaka bölgede istihdam edileceksiniz diye bir şey yok elbette. Ama bizim bir garantimiz de yok maalesef. Özlük haklarımızda ‘hangi kararı verirsen ver, başına bir şey gelmeyecek’ ilkesinin bulunması lazım. Yargıçlar endişe taşımaması lazım ama bir endişe içinde olduklarını genel olarak görüyoruz. Böyle bir ilkenin olması gerekiyor.

'YILLIK İZNİM TALEBİM KABUL EDİLMEDİ'

Yargıda Birlik Platformu cemaatin HSK içindeki yapılanmasını dağıtma noktasında işlevsel bir rol oynadı. Ama sonrasında HSK’nın elinden bazı yetkiler alındı. YBP buna ses çıkartması gerekiyordu. O dönemde üzerlerine düşen görevi yerine getirmediler diye düşünüyorum. YBP orada duruyor, sembolik varlığını koruyor ama işlevleri yok. Bütün sorun yürütmenin elinin ayağının HSK’ya uzanmış olması, buna ses çıkartılmalıydı, itiraz edilmeliydi.

Ülkenin genel yapısından ayrı durum söz konusu değil. Hakim ve savcılarda sonuçta bu ülkenin insanları. Toplumun genel durumunun bir yansıması söz konusu.

Daha sağlıklı bir karar verebilmek, ailemle istişare edebilmek için yıllık izne ayrılmayı düşünmüştüm. Ve Kurul’dan yıllık iznimi talep etmiştim. Bugün cevap geldi, yıllık izin talebim kabul edilmedi. Ayrılıp gitmemi istediler gibi geldi bana. Bende biraz önce emeklilik dilekçemi verdim. Emekliye ayrılıyorum”