Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili davada verilen karar tepkilere yol açtı. BM yetkilisi, “Bir gazetecinin öldürülmesinin cezasız kalması politik baskı, yolsuzluk, görevin kötüye kullanılması, propaganda ve hatta uluslararası suçları ortaya koyuyor” dedi

Kaşıkçı kararına tepkiler sürüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’da Suudi Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ilgili açılan davada cinayette adı geçen üst düzey isimlerin ceza almaması tepkilere neden oldu.

Birleşmiş Milletler (BM) Yargısız ve Keyfi İnfazlar Özel Raportörü Agnes Callamard, Kaşıkçı davasında 5 sanık hakkında idam, 3 sanık hakkında ise toplam 24 yıl hapis cezası verilmesine ilişkin, ‘’Emri verenler özgürce dolaştığı gibi, soruşturma ve yargılama sürecine bile dahil edilmediler, adaletle örtüşmeyen gülünç bir karar’’ dedi.

Kaşıkçı’nın ölümünün yargısız infaz olduğunu ve Suudi Arabistan devletinin sorumlu olduğunu hatırlatan Callamard, Veliaht Prens Muhammed bin Selman gibi cinayete izin veren ve göz yumanlar ile emir komuta zinciri hakkında soruşturma yürütülmediğini kaydetti. Callamard, şu değerlendirmede bulundu:“Veliaht Prens, bunun kaza olduğunu savunmuştu, hakimin de kimi dinlediği ortada. Tetikçiler idama mahkum edildi, emri verenler ise özgürce dolaştığı gibi, soruşturma ve yargılama sürecine bile dahil edilmediler, adaletle örtüşmeyen gülünç bir karar. Bir gazetecinin öldürülmesinin cezasız kalması politik baskı, yolsuzluk, görevin kötüye kullanılması, propaganda ve hatta uluslararası suçları ortaya koyuyor ve bunların hepsi Cemal Kaşıkçı cinayetinde mevcut.’’

‘ADALETLE ALAY EDİLDİ’

Cemal Kaşıkçı’nın yazarları arasında olduğu Washington Post gazetesinin yayın kurulu da “Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı kararı, adaletle alay etmektir” başlıklı bir makale kaleme aldı.

Makalede, “Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde, adaletle utanmasızca alay eden bir karar aldı. Mahkeme sonucu, Kaşıkçı ailesine ve ABD Kongresindeki iki partili çoğunluk da dahil, bu davada gerçek bir hesap sorulabilirlik talep eden herkese karşı bir ayıptır” denildi.