Öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili Suudi Arabistan veliaht Prensi Muhammed Bin Selman’ın derhal cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Kaşıkçı'nın nişanlısı Cengiz: Selman derhal cezalandırılmalı


Suudi Arabistan’ın İstanbul Konsolosluğunda Ekim 2018'de öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz, bir kez daha “adalet” istedi. Cengiz, Kaşıkçı’nın öldürülmesinde parmağı olduğu gerekçesiyle Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın derhal cezalandırılması gerektiğini ifade etti.

Cengiz yaptığı açıklamada, "Bu sadece aradığımız adaleti sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda benzer eylemlerin tekrarlanmasını da önleyebilir” dedi.

Veliaht prensin gecikmeden cezalandırılması gerektiğini belirten Cengiz, “Suçsuz ve masum bir kişinin acımasızca öldürülmesini emreden veliaht prensin gecikmeden cezalandırılması şarttır. Veliaht prens cezalandırılmazsa, sonsuza dek hepimizi tehlikeye atacak ve insanlığımız üzerinde bir leke olacaktır" açıklamalarında bulundu.

Öldürülen gazeteci Kaşıkçı’nın nişanlısı Cengiz, dünya liderlerinin veliaht prens ile arasına mesafe koymasını ve Suudi Arabistan'a yaptırım gibi cezalar vermesini savunarak, "Biden yönetiminden başlayarak, tüm dünya liderlerinin Prens Muhammed ile tokalaşmaya hazır olup olmadıklarını kendilerine sormaları hayati önem taşıyor. Herkesi, ellerini vicdanlarına koymaya ve veliaht prensi cezalandırmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

ABD'nin geçen günlerde kamuoyuyla paylaştığı raporda, "Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin, İstanbul, Türkiye'de gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın yakalanması veya öldürülmesine yönelik operasyonu onayladığını değerlendiriyoruz" ifadeleri yer almıştı.

oldurulen-gazeteci-cemal-kasikci-nin-nisanlisi-prens-salman-derhal-cezalandirilmalidir-847220-1.

2019'da hazırlanmış olmasına rağmen eski ABD Başkanı Donald Trump'un kamuoyuyla paylaşmadığı raporda, Veliaht Prens'in 2017'den bu yana ülkenin güvenlik ve istihbarat kuruluşları üzerinde mutlak bir kontrolü olduğu ve Suudi yetkililerin bu tür bir operasyonu Veliaht Prens'in onayı olmadan gerçekleştirmesinin çok düşük bir ihtimal olduğu da kaydedilmişti.

NE OLMUŞTU?

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018'de Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülmüştü.

Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'dan gönderilen bir heyet tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı. Cesedi ise tüm aramalara rağmen henüz bulunamadı.

Veliaht Prens Muhammed Bin Selman, 2019'daki bir açıklamasında "Kaşıkçı cinayetini işleyenlerin sorumluluğunda olduğunu" kabul etmiş ancak cinayetten haberi olduğu değerlendirmelerini inkar etmişti.

Suudi yetkililer, cinayeti işleyenlerin, bunu yönetimden habersiz yapan ve görevini kötüye kullanan kişiler olduklarını öne sürmüştü.