Kasım ayında 39 kadın katledildi

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kasım ayı kadın cinayetleri raporunu açıkladı. Bu ay en az 39 kadının öldürüldüğü belirtilen açıklamada, yılın 11 ayında da en az 430 kadının erkekler tarafından öldürüldüğü kaydedildi.

KATİLLERİ EN YAKINLARI

Raporda “11’i evli oldukları erkek, 2’si eskiden evli olduğu erkek, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek, 4’i babası, 3’ü akraba/tanıdık, 2’si oğlu, 1’i kardeşi, 4’ü birlikte olduğu erkek tarafından öldürüldü” ifadelerine yer verildi.

Kasım ayında kadınların en çok öldürüldüğü kentlerinden başında İstanbul, Antalya ve İzmir'in geldiğinin belirtildiği raporda, kadınlardan 30’unun kendi evinde öldürüldüğü belirtildi.

Kadınlardan dördü ekonomik bahaneyle, beşi boşanmak istemesi, erkeğin barışma isteğini veya arkadaşlık isteğini reddetmesi gibi kendi hayatına dair karar almak isterken öldürüldü.

Cezasızlığa dikkat çekilen raporda, “Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Kasım’da erkekler tarafından öldürülen kadınların isimleri şöyle:

kasim-ayinda-39-kadin-katledildi-657015-1.

Umut Vakfı'nın Ekim ayında yayımladığı rapora göre 2019'un ilk dokuz ayında 347 kadın yaşamını yitirdi, 200 kişi yaralandı. Yaşamını yitiren 80 kadın, yakınları tarafından katledildi.