ABD ile İran’ın Irak’ta yaşadığı gerilimin son noktası İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi oldu. Peki son günlerde neler yaşandı, bu noktaya nasıl gelindi? İşte adım adım Süleymani’nin öldürülmesine kadar yaşanan gelişmeler…

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi | 5 adımda buraya nasıl gelindi?

HABER MERKEZİ

İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağdı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, ABD’nin bugün sabaha karşı Irak’ta düzenlediği operasyonla öldürüldü. ABD ve İran gerginliği, son günlerde Irak’ta yaşanan gelişmelerle had safhaya ulaşmıştı. Bugüne nasıl gelindiğine dair son gelişmeleri özetledik:

ABD’LİLERE HAŞDİ ŞABİ SALDIRISI

27 Aralık: Irak'ın Kerkük kentinde Halk Seferberlik Güçleri (Haşd el-Şaabi-Haşdi Şabi) tarafından bir Amerikan üssüne düzenlenen roketli saldırıda bir ABD'li sözleşmeli müteahhit ölürken, altı ABD askeri de yaralandı. ABD, Haşdi Şabi’den hesap soracağını açıkladı.

kasim-suleymani-nin-oldurulmesi-5-adimda-buraya-nasil-gelindi-670256-1.

ABD’DEN KARŞILIK

29 Aralık: ABD intikam amacıyla Haşd el-Şaabi’nin ve Hizbullah Tugayları’nın (Kata’ib Hizbullah) Irak ve Suriye’deki silah depolarını, komuta ve kontrol merkezlerini vurdu. Pentagon’un hava saldırıları sonucu en az 25 savaşçı yaşamını yitirirken, 55’ten fazla kişi de yaralandı.

kasim-suleymani-nin-oldurulmesi-5-adimda-buraya-nasil-gelindi-670257-1.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ BASILDI

31 Aralık: ABD’nin Hizbullah Tugayları’na yönelik saldırıları sonrası Haşd el-Şaabi destekçileri Irak’ın başkenti Bağdat’ta yüksek güvenlikli Yeşil Bölgesi’ndeki ABD Büyükelçiliği’ni bastı. Büyükelçi Matthew H. Tueller ve elçilik personeli güvenlik kaygıları nedeniyle tahliye edildi. Eylemcilerin arasında Haşd el-Şaabi komutanları da vardı. Eylemciler büyükelçilik yerleşkesini çevreleyen demir parmaklıklara Haşd el-Şaabi ve Hizbullah Tugayları bayrakları astı, duvarına spreyle “Halk adına kapatılmıştır” yazdı.

kasim-suleymani-nin-oldurulmesi-5-adimda-buraya-nasil-gelindi-670258-1.

TRUMP TEHDİT ETTİ

1 Ocak: ABD Başkanı Trump elçiliğin basılmasından İran’ı sorumlu tuttu ve Tahran ile Haşd el-Şaabi’yi açıkça tehdit etti. Irak Cumhurbaşkanı Behram Salih’in geri çekilin çağrısı sonrasında eylemciler ikinci gün elçiliğin etrafından geri çekildi.

kasim-suleymani-nin-oldurulmesi-5-adimda-buraya-nasil-gelindi-670259-1.

KASIM SÜLEYMANİ ÖLDÜRÜLDÜ

3 Ocak: İran Devrim Muhafızları’na bağlı Kudüs Gücü’nün seçkin komutanlarından General Kasım Süleymani, Haşd el-Şaabi ve Irak Hizbullahı’nın liderlerinden Ebu Mehdi el-Mühendis ABD’nin füze saldırısında öldürüldü. Her iki isim de on kişilik koruma ekibiyle birlikte iki araçla Bağdat Havalimanı’ndan şehir merkezine doğru hareket halindeyken saldırıya uğradı.

kasim-suleymani-nin-oldurulmesi-5-adimda-buraya-nasil-gelindi-670260-1.