Kasten işlenen işkence suçu

Berkay DÜNDAR

Alpaslan Kuytul’un başında olduğu Furkan Vakfı’na yönelik polisin sert müdahalesi sosyal medyada gündem oldu. Polis eylemcilere cop, biber gazı ve plastik mermilerle müdahale etti. Vakfın birçok üyesine polis adeta işkence uyguladı. Vakıf üyeleri İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifasını istedi. Adana Valiliği ise sadece iki polis hakkında soruşturma başlattı.


Polisin sert müdahalesini değerlendiren, Hukukçu Ayhan Erdoğan, “Bu tarikatlar arası bir savaştır. Polisteki egemen tarikatların başka tarikatlara yol vermeme harekâtının bir parçası bu” dedi.

Sadece iki polise soruşturma açılmasının yeterli olmadığını, üst yetkililere de soruşturma açılması gerektiğini söyleyen Erdoğan şöyle konuştu: “Orada grup amirleri var. Grup amirlerinin onayı ve talimatı olmaksızın böyle bir şey yapamazlar. Yaparlarsa grup amiri onların önüne geçer ve engeller, en azından böyle bir çaba görürüz. Dolayısıyla öncelikle olay yerinde bulunan ekip amirlerinin hakkında da soruşturma açılması gerekir. Bu soruşturmanın sadece disiplin yönünden açılması yeterli değildir. Burada işkence suçu var ve kasten işlenmiş.”

kasten-islenen-iskence-sucu-994206-1.
Ayhan Erdoğan - Hukukçu

Muhalefetin de polis şiddetine karşı ses çıkarması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “Orada görev yapan polisler bellidir, buradan muhalefetin artık yüksek sesle, iktidar olduğunda işkencecilerin yargı önüne çıkartılacağı hususunda bir uyarıda bulunması lazım. Orada bulunan görevlilerin kimlikleri belli olduğuna göre bunlar hakkında işkence suçundan yargılama yapılması kaçınılmaz olarak iktidarın görevidir. Bekçi kadrosuyla emniyete alınanların özel olarak belli siyasi yapılardan temin edildiği gibi bir kaygı taşıyorum. Bu kaygıyı gidermek için muhalefetin göreve geldiğinde, bütün bu göreve alımlarla ilişkili bir inceleme yapması ve geçmişte işlenen suçların işkence dahi, görevi kötüye kullanma dahi, bütün usulsüzlükleri yargı önüne çıkartılacağı hususunun deklare edilmesi lazım.”

‘TARİKATLAR ARASI SAVAŞ’

Furkan Vakfı’na yönelik şiddetin arka planında tarikat çatışması olduğunu ifade eden Erdoğan, “Bu tarikatlar arası bir savaştır. Onun için bu soruşturulacaksa tarikat ilişkileri de araştırılmalıdır. Tarikattan olup olmamasına bağlı olmaksızın hangi düşünceye sahip olduğu incelemeksizin şiddet görmesine, işkence görmesine karşı çıkmamız gerekir.”

90’LARI ANIMSATTI

İşkence, adam kaçırma, cinayet gibi olayların neredeyse her gün yaşandığı 90’lı yıllarda da aynı polis şiddetinin uygulandığını söyleyen Erdoğan, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kıyaslarsak çok farklı değil, o dönemin farkı şudur: O dönemde de aynı şiddet uygulanıyordu, sokakta işkence uygulanıyordu.”

Önceki gün, tutuklu 8 mensubu için Adana Seyhan’da bulunan Cevat Yurdakul Caddesi’nde eylem yapmak isteyen Furkancılar polisin orantısız ve sert müdahalesi ile karşılaşmıştı.