Yunus Emre Vakfı’ndan maaş alan 9 Türkçe eğitmeni Katar’da 21 kişiye Türkçe öğretebildi. Vakfın belgelerine göre; Güney Afrika’da bu uygulamayla Türkçe öğretilenlerin sayısı bazı durumlarda 1 kişiyle sınırlı kaldı.

Katar'da 21 kişiye Türkçe öğretmek için 9 kişi görevlendirildi

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban'ın sorusuna yanıt veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sadece Katar'da 21 kişi için 9 Türkçe eğitmeni görevlendirildiğini açıklarken, kuruma 2020 bütçesinden 153 milyon 360 bin TL cari, 28 milyon TL yatırım olmak üzere toplam 161 milyon 360 bin TL bütçe ayrıldığını söyledi.

“AKP’NİN KATAR SEVGİSİNE KARŞILIK YOK”

CHP'li Alban, "AKP'nin Katar sevgisine karşılık yok"diye bu kadar bütçenin ayrılmasını eleştirdi. Alban, şunları söyledi:

"2010-2020 yılları arasında Yunus Emre Enstitüsü tarafından Katar’a, Türkçe öğretmek amacıyla 9 personel görevlendirilmesine karşılık bu ülkeden Türkçe öğrenmek için sadece 21 kişi başvuruda bulundu. Yani neredeyse bire bir özel ders verilecek Katarlılara. Fakat buna rağmen Türkçeye ve Türkiye’ye ilginin bu kadar az olması Katar’ın gözünden Türkiye’nin değerini göstermiştir. Afganistan’a 6 personel görevlendirilmesine karşın, dünyanın en kalabalık ülkesi 1 buçuk milyarlık Çin’de, Yunus Emre Enstitüsü çalışan sayısının sadece 1 kişi olması hayret vericidir. Yunus Emre Enstitüsü’nde çalışan personelin kimler olduğunu ve ne iş yaptıkları yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmalıdır."