Katar Dünya Kupası Şefi Hassan Al-Thawadi, Katar'da gerçekleştirilen Dünya Kupası için yapılan inşaatlar sırasında ölen işçi sayısına ilişkin yaptığı açıklamalarda "Projelerde yapılan çalışmalar sonucunda 400-500 göçmen işçi öldü" ifadelerini kullandı. 2010-2020 yılları arasında stat ve diğer yapıların inşaatlarında çalışan en az 6 bin 750 işçinin öldüğü belirtilmiş, bunların 2 bin 700'e yakınının Hintli olduğu ifade edilmişti.

Katar Dünya Kupası Şefi Thawadi: İnşaatlarda 400-500 göçmen işçi öldü

Katar Dünya Kupası Şefi Hassan Al-Thawadi, Talk TV'de Piers Morgan'ın 'Sansürsüz' programına konuk oldu.

Burada yaptığı açıklamalarda Katar'daki Dünya Kupası stadyumları ve diğer turnuva altyapılarının inşasında ölen işçilere ilişkin bilgi paylaşan Thawadi, "Projelerde yapılan çalışmalar sonucunda tahminen 400-500 göçmen işçi öldü" ifadelerini kullandı.

Al Thawadi, "Şantiyelerdeki sağlık ve güvenlik standartları her yıl, en azından bizim sorumlu olduğumuz Dünya Kupası şantiyelerinde giderek iyileşiyor. Almanya ve İsviçre işçi sendikası temsilcileri, Dünya Kupası stadyumlarında yapılan çalışma ve iyileştirmeleri takdir ettiler" iddiasında bulundu.

Thawadi, "OneLove" yazılı kol bandının takılmasının yasaklanmasından FIFA'nın sorumlu olduğunu söyleyerek Katar'da yaşayan LGBTİ+ların 'güvende' olduğunu öne sürdü. Thawadi, "Kim olduğunuz veya cinsel kimliğiniz ne olursa olsun, toplum içinde sevgi göstermek kültürümüzün bir parçası değildir" dedi.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Katar, 2022'deki Dünya Kupasına hazırlık olarak eşi görülmemiş bir inşaat programı başlatmıştı.

FIFA ve yöneticilerin aldığı usulsüz kararların cezasını Katar'ın iş gücünü oluşturan göçmenler çekmiş, 2010’da organizasyonu aldıktan sonra başta stat olmak üzere birçok eksiği bulunan Katar, komşu ülkelerdeki (Hindistan, Nepal, Bangladeş, Pakistan Sri Lanka) ucuz iş gücüne başvurmuştu. The Guardian’ın haberine göre, 2010-2020 yılları arasında stat ve diğer yapıların inşaatlarında çalışan tam 6 bin 750 göçmen işçi yaşamını yitirmişti.

Ölenlerin 2 bin 700’e yakını Hindistan, 1641’i Nepal, 1018’i Bangladeş, 824’ü Pakistan, 557’si ise Sri Lanka vatandaşıydı. 10 yıl boyunca ortalama haftada 12 işçi Katar’da yaşamını yitirmişti.