Sağlık Bakanlığı, ambulans uçağı yine Katarlı şirketten kiraladı. Bakanlık, kiraladığı uçak için “Red Star Havacılık Şirketi”ne 215 milyon TL ödeyecek. Üstelik uçakta görevli sağlıkçılar da şirketin çalışanı olacak.

Katar sevdası!
Fotoğraf: AA

İsmail ARI

İktidar “Katar sevdası”ndan vazgeçemiyor. Son 20 yılda kamunun arazileri, fabrikaları birer birer Katar sermayesine satılırken ambulans uçaklar da tüm tepkilere rağmen Katarlı şirketten kiralanıyor.

Kamu İhale Bülteni’nden yer alan bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 10 Ekim’de “Ambulans Uçak Hizmet Alımı” adı altında bir ihale düzenledi. İhaleye sadece Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi katıldı. İki yıllığına kiralanan ambulans uçak için Sağlık Bakanlığı ile şirket arasında 215 milyon 190 bin TL’lik sözleşme imzalandığı açıklandı.

PERSONEL ŞİRKETTEN

İhale dosyasında yer alan bilgilere göre, ambulans uçakta görev yapan sağlık çalışanları da aynı zamanda uçakların kiralandığı Red Star Havacılık Şirketi’nin personeli olacak. Ambulans uçakta bir doktor ve sağlık personeli görev yapacak. Sağlıkçıların giysilerinin üzerinde de “Sağlık Bakanlığı” logosu ile yazısının bulunmasının zorunlu olduğu belirtildi. Ticaret Sicili Gazetesi’nde yer alan bilgilere göre, Red Star Havacılık Hizmetleri Anonim Şirketi’nin yüzde 49’luk ve en büyük hissedarı Katar merkezli “Gulf Helikopters” isimli şirket. Firmanın yüzde 46’lık hissesi Celal Emre Dursun’a, yüzde 5’lik hissesi ise Fatih Yalçın’a ait. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün “Genel Havacılık Yönetmeliği” gereğince Türkiye’de faaliyet gösterecek şirketlerde, ortak olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı bulunması zorunlu. Ancak BirGün’e konuşan sektör temsilcilerine göre, bu şarta çoğunlukla kâğıt üzerinde uyuluyor.

***

Sekiz yıldır aynı şirket

Bu ihale, Sağlık Bakanlığı’nın Red Star Havacılık Şirketi’ne verdiği ilk ihale de değil. Bakanlık, 2016’dan bu yana şirkete altı ayrı ihale verdi. Bu ihalelerin toplam bedeli ise 427 milyon 813 bin TL. Sağlık Bakanlığı’nın söz konusu şirkete verdiği ihalelerin bedelleri şu şekilde:

2016: 1 milyon 912 bin TL
2017: 11 milyon 516 bin TL
2018: 126 milyon 914 bin TL
2019: 17 milyon 200 bin TL
2021: 55 milyon 80 bin TL
2022: 215 milyon 190 bin TL

***

‘Sondaj gemisi’nde de Katarlı şirket çıkmıştı

TPAO’ya ait olan ve Karadeniz’de doğalgaz bulduğu açıklanan Fatih Sondaj Gemisi’ne havayolu ile personel, kargo transferi ve tıbbi desteğin de Red Star Havacılık Hizmetleri Şirketi tarafından sağlandığını BirGün ortaya çıkarmıştı. Red Star Havacılık, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2020’de Fatih Sondaj Gemisi’nin Karadeniz’de doğalgaz bulduğunu duyurmasının ardından şu açıklamayı yapmıştı: “Red Star Havacılık Şirketi olarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan TPAO’nun Karadeniz’de gerçekleştirdiği, Türkiye tarihindeki en büyük gaz keşfinin bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.”