Boşanma aşamasında olduğu Elif Aydın’ı zorla bindirdiği takside vurarak öldüren Hüseyin Ömer Aydın, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Elif Aydın’ın kardeşi Edanur Kızgın, “1 yıldır süren adalet mücadelemiz nihayet sonuç verdi. İstanbul Sözleşmesi uygulansın, kadınlar yaşasın istiyoruz” dedi.

Katile ağırlaştırılmış müebbet

HABER MERKEZİ

Bursa’da geçen yıl boşanma aşamasında olduğu 25 yaşındaki Elif Aydın’ı takside göğsünden vurarak öldüren 31 yaşındaki Hüseyin Ömer Aydın, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Elif Aydın’ın kardeşi Edanur Kızgın, “Katil sonunda hak ettiği cezayı aldı.

Öldürülen tüm kadınlar için ses çıkarmaya devam edeceğiz” dedi.


DEVLET KORUMADI

Elif Aydın, evliliği boyunca sürekli şiddete ve tehdide maruz bırakılmış bir kadındı. Korktuğu için dışarıya yalnız çıkamayan, işyerine babasıyla birlikte gidebilen Aydın, devletten koruma da talep etmişti ama korunmadı. Bursa Nilüfer ilçesi Çalı Mahallesi Kavşağı’nda 29 Şubat 2020 tarihinde boşanma aşamasında olduğu Hüseyin Ömer Aydın tarafından çalıştığı işyerinden zorla çıkarılarak taksiye bindirildi. Hüseyin Ömer Aydın, önce Elif Aydın’ı göğsünden vurdu, ardından taksiden aşağı attı. Yoldan geçenlerce fark edilen yaralı kadın hastaneye kaldırıldı ancak kurtarılamadı. Tutuklanan Hüseyin Ömer Aydın hakkında “cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” ve “tasarlayarak öldürme” suçlarından dava açıldı. Gün boyunca hiç kimseye haber vermeyen taksi şoförünün ise tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Bursa Kadın Platformu ve Kadın Meclisleri, davayı ilk gününden bu yana takip etti. Elif Aydın için adalet isteyen kadınların bu kararlı mücadelesi kazanımla sonuçlandı. Davanın dün görülen beşinci ve son duruşmasında Hüseyin Ömer Aydın ‘kasten öldürmek’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme cezada herhangi bir indirim uygulamadı. Taksici ise beraat etti.

Elif Aydın’ın kardeşi Edanur Kızgın, BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Katil Hüseyin Ömer Aydın hiçbir ceza indirimi uygulanmadan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı ama taksici tüm suçlamalardan beraat etti. Bunun için bir üst mahkemeye başvuru yapacağız. Ablam öleli tam 1yıl oldu. Yaklaşık 1 yıldır adalet mücadelesi veriyorduk. Dava beşinci celsede sonuçlandı ve katil hak ettiği cezayı aldı. Bizim için çok zor bir süreçti ama pes etmedik. Bu süreçte yanımda olan tüm kadınlarla birlikte adalet için elimizden geleni yaptık. Öldürülen tüm kadınlar için sesimizi daha gür çıkarmaya devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi uygulansın, kadınlar yaşasın istiyoruz.”

Bursa Kadın Platformu’ndan Filiz Tali ise “Bu kararı bekliyorduk” dedi. Taksicinin de ceza alması gerektiğini kaydeden Tali, “Biz sonuna kadar bu davanın takipçisi olacağız” diye konuştu.

***

‘Şubatta kaç kadın öldürüldü, açıklamıyoruz’

Her ay kadın cinayetlerine ilişkin rapor yayımlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, şubat ayı raporunu yayımlamadı. Platform Genel Temsilcisi Gülsüm Kav, şüpheli kadın ölümlerinin sayısında büyük bir artış olduğunu, bu ölümlerin aydınlatılması için etkili soruşturma ve kovuşturma yapılmadığını, bu nedenle şubat ayı raporunu açıklamayacaklarını belirtti.

Kav, sosyal medyadan yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “2020 yılının şubat ayında kaç kadın öldürüldü, açıklamıyoruz. Bildiğimiz bir sayıyı açıklamıyoruz ki onlar bir sayı değil, bir rakam değil, yaşayan gerçek kadınların ömürleriydi. Önlenebilir diye tarif ettiğimiz şekilde hiçbir sağlık sorunları yokken sırf bir erkek istedi diye hayattan koparıldılar. İşte bu yüzden açıklamıyoruz. Aslında tam olarak bilmiyoruz da. Çünkü bilemediğimiz bir oran var ve şüpheli ölümlerin artışıyla bu oran yükseliyor. Biz giderek kadın cinayeti oranlarına yaklaşan şüpheli ölümlerdeki artışı görüyoruz. Bu ölümler için hâlâ etkili soruşturma, kovuşturma yapılmıyor. Bu nedenle de açıklamıyoruz.” Kav, “Her gün yaşadığımız bu kan kaybını durdurmak için, şüpheli ölümlerin bir an önce son bulması için, etkin soruşturma/kovuşturma yapılması için bu ay rapor açıklamak yerine herkesi 8 Mart alanlarına, mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.
Platformun verilerine göre, 2020 yılında 300 kadın erkekler tarafından öldürülmüş, 171 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuştu. Bu yılın ilk ayında ise 23 kadın erkeklerce öldürülürken 14 şüpheli kadın ölümü meydana geldi.